Ryssland varnar för falsk flagg-attack

Kriget i Ukraina

publicerad 8 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysslands försvarsdepartement hävdar att den ukrainska säkerhetstjänsten tillsammans med militanta nationalister från Azovbataljonen har planer på att spränga en experimentell kärnkraftsreaktor i Kharkov – och sedan skylla attacken på Ryssland.

SBU och styrkorna i Azovbataljonen planerar att spränga reaktorn och sedan beskylla de ryska militära styrkorna för att ha utfört en missilattack mot den experimentella kärnkraftsanläggningen”, skriver det ryska försvarsdepartementet i sitt uttalande.

Enligt den statsfinansierade ryska nyhetstjänsten Sputnik har utländska journalister tagit sig till Kharkov i förväg för att vara på plats och dokumentera konsekvenserna av den påstådda ukrainska provokationen, som man menar ska skyllas på Ryssland för att orsaka en humanitär och ekologisk katastrof.

Enligt Sputnik har Azov och ukrainsk säkerhetstjänst redan minerat en reaktor i en experimentell kärnkraftsanläggning vid Institutet för fysik och teknologi i Kharkov.

Det ryska försvarsdepartementet påstår vidare att ukrainska styrkor redan försökt sig på en liknande provokation vid kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. De menar att man då besköt ryska trupper och anlade en brand i utkanten av kärnkraftverket och sedan felaktigt anklagade Moskva för att ha orsakat radioaktiv kontaminering vid verket.

Ryssland kontrollerar sedan tidigare även området runt kärnkraftverket Tjernobyl och hävdar att man tagit kontroll över de ukrainska kärnkraftverken för att förhindra sabotage och terrorism riktat mot reaktorerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!