Rinkeby-imam jagas för terrorism

publicerad 24 augusti 2022
- av Isac Boman
Fuad Mohamed Khalaf har ett högt pris på sitt huvud.

Minst 20 personer har dödats och ytterligare 117 skadats när den somaliska terrorgruppen al-Shabab attackerade ett hotell i huvudstaden Mogadishu under fredagen. En av organisationens högsta ledare är svensk medborgare och har tidigare varit verksam som imam i Stockholmsförorten Rinkeby.

Sajten Doku rapporterar om hur al-Shabab under fredagen använde självmordsbombare för att spränga sig in i hotell Hayat i Somalias huvudstad och började beskjuta hotellets säkerhetsstyrkor och civila. Först på lördagen kunde angriparna slås tillbaka och då hade ett 20-tal personer dödats och 117 skadats. Hotellet valdes sannolikt ut eftersom det är känt för att inhysa medlemmar ur Somalias regering och andra högt uppsatta politiker.

Genom åren har al-Shabab legat bakom ett stort antal attentat och massmord i regionen och exakt hur många offer man skördat är oklart. Doku noterar dock att en av terrorgruppens mest profilerade och efterlysta ledare är en svensk-somalier vid namn Fuad Mohamed Khalaf – också kallad Fuad Shangole.

Khalaf kom till Sverige i början av 1990-talet från Somalia och fick av oklara skäl också svenskt medborgarskap. Han var  verksam som imam vid en moské i Rinkeby där hans predikningar mycket ofta handlade om behovet av jihad, krig och olika former av terrorhandlingar mot islams fiender.

Efter att Säkerhetspolisen började uppmärksamma imamen och övervaka honom flyttade han 2004 från Sverige tillbaka till Somalia – där han sedermera gjort en karriär inom al-Shabab. Han är nu en del av organisationens ledarskap med ansvar för att samla in pengar till gruppens aktiviteter.

Terroristledaren, med svenskt medborgarskap, har även tidigare uppmärksammats då han gett order om att händer och fötter skall huggas av på somalier som inte vill ansluta sig till al-Shabab. Han har också uppmanat ”alla muslimer i Kenya” att genomföra terrorattentat i landet och döda kenyanska barn som “hämnd” för den kenyanska regeringens agerande i regionen.

Noteras kan också att amerikanska myndigheter erbjuder hela fem miljoner dollar i belöning till den som kan ge information som leder till Khalafs gripande eller död. Tidigare under sommaren hävdade etiopiska myndigheter att de dödat imamen i strider vid gränsen mellan Somalia och Etiopien, uppgifter som sedan visat sig vara felaktiga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!