Under första halvan av 2022 föddes rekordfå barn i Finland och i två österbottniska kommuner föddes endast fyra barn. Pia Sundell, verksamhetsledare vid finländska Barnavårdsföreningen är djupt oroad över situationen.
Att barnafödandet bland västerländska folkgrupper sjunkit rejält under många år är ingen nyhet och så är även fallet i Finland. Där har den finländska Statistikcentralen nyligen släppt sin rapport över det senaste halvårets födelsetal – och det är ingen munter läsning.
Mellan januari och juni föddes 22 180 barn i Finland – vilket är drygt 2 400 färre barn än under samma tid i fjol, vilket innebär att den nedåtgående trenden som rådde före år 2020 tagit vid igen.
– Under pandemin hade vi en positiv ökning, vilket var väldigt bra, men icke överraskande är vi tillbaka vid mycket låga födelsetal. Jag är inte överraskad men jag är väldigt bekymrad, säger Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen.
Det finländska barnafödandet har de senaste nio åren uppvisat en rakt nedstigande kurva, tills den fick ett plötsligt uppsving under 2020. Nu fortsätter kurvan att peka neråt och har redan nått ett historiskt bottenläge.
– Redan innan 2020 var ju läget så dåligt att det föddes färre barn än under hungeråren i Finland på 1850-talet, så det är faktiskt oroväckande, kommenterar Pia Sundell situationen vidare.
Några orsaker till att unga vuxna inte skaffar barn i dagens läge är bland annat det icke barnvänliga arbetslivet och avsaknad av stöd till unga människor som vill bilda familj. Många är också rädda för ansvaret som föräldraskapet innebär
– Man är rädd för att bilda familj i den värld vi nu lever i, säger Pia Sundell.