Prisbelönt journalist: USA och Norge bakom sprängningen av Nord Stream

Attentatet mot Nord Stream

  • Seymour Hersh, tidigare vinnare av Pulitzer-priset, går ut med mycket uppseendeväckande uppgifter. Han hänvisar till en källa med insyn i sprängningarna av Nord Streams gasledningar den 26 september ifjol som stoppade direkt införsel av rysk gas till Europa via Tyskland.
  • Enligt uppgifterna ska C4-sprängladdningar ha installerats av norska och amerikanska dykarteam med utgångspunkt från Bornholm under Natos militärövning Baltops 2022 på Östersjön 5-17 juni.
  • Bomberna ska senare ha detonerats på direkt order av USA med hjälp av så kallade sonarbojar som släppts i området av det norska flygvapnet.
publicerad 8 februari 2023
- av Isac Boman
Boeing-flyg av typen P-8A Poseidon som skall ha använts för att fälla de bojar som aktiverade sprängladdningen som tidigare fästs på gasledningen.

I juni förra året placerade dykare under täckmantel av en mycket omtalad Nato-övning mitt i sommaren, Baltic Operations 22, fjärrutlösta sprängladdningar som tre månader senare utlöstes på direkt order av USA och förstörde tre av de fyra Nord Stream-ledningarna. Detta enligt en källa som enligt Seymour Hersh har direkt insyn i den operativa planeringen av dådet.

Norge ska ha varit huvudpartner för operationen vid sidan av USA, vilket enligt de nya uppgifterna dels ska ha berott på det mycket integrerade samarbetet mellan amerikanska och norska styrkor via Nato, samt det faktum att Nato också leds av Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg.

Den ansvarige för planeringen anges vara säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan som ska ha samlat ihop en grupp mellan amerikanska myndigheter för att ta fram en koordinerad plan för att genomföra attentaten utan att dessa skulle kunna spåras direkt till USA. Bland centrala personer i gruppen nämns utrikesminister Anthony Blinken och utrikesministeriets Victoria Nuland.

Flyg av typen P-8 Poseidon tankas under flygning över havsområde. Foto: New Jersey National Guard/CC BY-ND 2.0

Även Sverige och Danmark ska ha informerats ytligt på förhand om att dykaktivitet skulle ske i området, dock utan att få veta några detaljer om vad aktiviteten syftade till. Detta efter att man från norsk sida insisterat på saken på grund av att man bedömt en hög risk för att särskilt den svenska marinkåren på egen hand skulle kunna upptäcka ovanlig aktivitet mot bakgrund av att man tidigare visat stor skicklighet i undervattensspårning.

Motivet som anges till sprängningarna är en rädsla från Washingtons sida att europeiska länder som Tyskland i annat fall skulle kunna vara ovilliga att förse Ukraina med pengar och vapen som behövs för att kunna besegra Ryssland i ett förväntat kommande krig i Ukraina.

Seymour Hersh är en amerikansk journalist som i många år arbetat för tidskriften The New Yorker.

I november 1969 avslöjade Hersh Son My-massakern i Vietnam, som inträffade 1968, för vilket Hersh sedermera tilldelades Pulitzerpriset. Hersh låg också bakom avslöjandena om amerikanska militärers tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad. Dessa två reportage räknas till Hershs tidigare mest uppmärksammade insatser.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!