Tyska utredare kopplar Nord Stream-attentat till Ukraina

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 28 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Segelbåten som utredarna menar ska ha använts för att rigga bomberna på Nord Stream.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Natoländerna USA och Norge har enligt detaljerade uppgifter tidigare pekats ut av den prisbelönte journalisten Seymour Hersh för att ligga bakom terrordådet mot Nord Stream.

Västerländska medier har i eftermälet av detta istället presenterat en egen konspirationsteori som går ut på att Ukraina ligger bakom attacken – något som nu även lyfts fram stort av tyska utredare och de två medierna Spiegel och ZDF.

Enligt historien man presenterar ska bomberna ha riggats från en fritidsbåt som hyrts med ett falskt pass av en mystisk ukrainsk man.

Sprängningen av Nord Stream för snart ett år sedan förändrade i ett slag det geopolitiska läget i Europa. Ett flertal västerländska säkerhetstjänster har deklarerat att man sedan dess bedriver utredningar kring terrordådet – hittills dock utan något officiellt resultat.

De tyska utredare som undersöker attackerna ska nu bli alltmer övertygade om att gärningsmännen bakom operationen har kopplingar till Ukraina, rapporterade i fredags tyska tidskriften Der Spiegel samt statsfinansierade tv-bolaget ZDF.

Vad som beskrivs som källor inifrån utredningen uppger till ZDF att “ledtrådarna som pekar på Ukraina är särskilt övertygande”. Utredarna tillägger även att “det finns inga tillförlitliga bevis” som pekar på att Ryssland skulle vara ansvarigt.

Teorin: Opererade från segelyacht

Utredningen kretsar kring segelyachten Andromeda och en sex man stark kommandogrupp som man misstänker kan ha befunnit sig ombord.

Denna ska ha använts för att placera sprängämnet HMX (även känt som oktogen) på gasledningarna, sprängämnen som också sägs ha återfunnits i yachtens kabin.

Enligt de två mediekanalerna tror utredarna att den grupp som använde båten befann sig i Ukraina både innan och efter attentatet i slutet av september 2022. Detta menar man ska indikeras av “tekniska data”, i sin tur erhållna från “anonyma säkerhetskretsar” och “brottsbekämpande myndigheter”.

Göran Swistek, marinexpert vid Tyska institutet för internationell- och säkerhetspolitik (SWP), bedömer att det krävs minst 40 kilo av sprängämnet per explosionsplats för att tillfoga den enorma skada som skett och att det därför måste vara Ukrainas militär som ligger bakom.

Med den mängden sprängämnen utgår jag från att det inte hade gått oupptäckt. Därför tenderar jag att tro att det sannolikt kom från statliga källor, ur militärbestånd, som man ställt till förfogande för den här operationen, förklarar han för ZDF.

Mystisk man pekas ut

De påstådda sabotörerna ska enligt historien ha använt ett falskt moldaviskt pass för att chartra yachten, närmare bestämt av en ung man som endast identifierats som “Valery K.” från den ukrainska staden Dneipr.

Der Spiegel och ZDF uppger att de även fått tag på en bild på mannen i militäruniform, tillsammans med uppgifter som de menar pekar på att “Valery K.” tjänstgjort i den ukrainska arméns 93:e mekaniserade brigad. Den mystiske mannen ska också ha deltagit i dykarkurser, enligt utredarna.

Man tillstår samtidigt att man inte kunnat matcha mannens påstådda DNA med de spår som hittats på Andromeda, efter att ha genomsökt en lägenhet som ska tillhöra honom i den tyska staden Frankfurt vid Oder.

Förbundsdagen ska vara underrättad

Så sent som i mitten av augusti uttryckte den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz att man “försöker få tag på de som gjorde detta och ställa dem inför rätta även i Tyskland”. Hittills har den tyska regeringen dock undvikit att prata öppet om teorin kring ukrainska förövare och hänvisat till utredarna vid federala åklagarmyndigheten.

En representant för myndigheten har, enligt källorna, i samband med ett hemligstämplat möte berättat för den tyska Förbundsdagen att en attack av denna magnitud “i princip” skulle kunna utföras från en segelbåt som Andromeda.

 

Hersh: "En avledningsmanöver"

Seymour Hersh har avfärdat Ukrainaspåret som en ren avledningsmanöver och står fast vid uppgifterna som hänvisas till insiderkällor som hävdar att sprängladdningarna placerats ut av dykare i samband med en Nato-övning i Östersjön i en koordinerad operation mellan USA och Norge.

USA:s val att blanda in Norge ska, vid sidan av landets geografiska läge nära Nord Stream, dels ha varit en följd av ländernas nära militära samarbete och den norske Nato-chefen Jens Stoltenbergs insyn och kontakter efter hans tid som Norges statsminister.

Enligt Hershs detaljerade uppgifter fjärrutlöstes sprängladdningarna vid ett senare tillfälle genom en så kallad sonarboj som släpptes från ett Boeing P8 Poseidon-flygplan natten då dådet skedde.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!