Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-toppen Ursula von der Leyen är två av flera makthavare som på kort tid gjort utspel om att en gemensam europeisk armé måste upprättas.
Polens utrikesminister Radosław Sikorski avfärdar dock en sådan lösning och slår fast att ”det kommer inte att hända”.
– Jag tror att vi bör vara försiktiga med den här termen eftersom olika människor tolkar in olika saker. Om man med det menar att de nationella arméerna ska slås samman så kommer detta inte att ske, förklarade Sikorski i en intervju med Telewizja Polska i helgen.
Polens utrikesminister avfärdade också tanken på en fredsbevarande EU-styrka i Ukraina efter ett eventuellt framtida eldupphör.
– Detta är inte aktuellt eftersom Polens plikt gentemot Nato är att skydda den östra flanken, det vill säga det egna territoriet, förtydligade han.
Däremot ser ministern positivt på att EU-länderna rustar upp sina egna arméer och utvecklar sin försvarsförmåga. Enligt Sikorski har Polen länge varit drivande för att EU ska lätta på reglerna för finansiering så att medlemsländerna enklare kan investera i försvaret utan att bryta mot de uppsatta budgetreglerna.
”Ett hot mot Natos existens”
Under ett anförande vid säkerhetskonferensen i Munchen under lördagen, deklarerade Zelenskyj att en ”europeisk armé” måste upprättas och hävdade vidare att ”den decennier gamla relationen mellan Europa och USA håller på att ta slut” – efter att USA:s vicepresident, JD Vance, riktat hård kritik mot europeiska länder och dess ledare.
Idén är dock inte Zelenskyjs och heller inte ny – 2019, argumenterade exempelvis Frankrikes president Emmanuel Macron, och Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel, att en EU-armé bör upprättas och att Europa måste börja föra en politik för ”strategisk självständighet” från Washington.
Även italienska politiker har argumenterat för att EU inte kan ha en trovärdig utrikespolitik så länge man inte har någon gemensam militär.
Tankarna om att bilda en paneuropeisk armé som ett alternativ till den USA-ledda militärpakten började cirkulera redan för omkring 20 år sedan – en idé som USA:s dåvarande försvarsminister William Cohen då beskrev som ”ett hot mot Natos själva existens”.