En 30-årig spansk man och en 28-årig portugisisk kvinna arresterades av polis efter att ha lämnat ett övervakat ”karantänhotell” i Amsterdam. Parets beslut att lämna sin isolering har också resulterat i att de pekats ut som rymlingar och farliga brottslingar i nästan alla stora internationella medier.
Paret befann sig i tvångsisolering på hotell Ramada utanför Amsterdam enligt gällande coronarestriktioner då en av dem testat positivt för covid-19 – och den andra negativt. De båda beslöt att lämna den fängelselika miljön i Amsterdam och åka till Spanien. Väl på flygplanet blev de båda dock gripna av polisen precis innan planet skulle lyfta.
– Gripandena genomfördes på ett flygplan som var på väg att lyfta, bekräftar en tjänsteman.
– Vi hörde olyckligtvis att folk lämnade hotellet, trots att de meddelats att de skulle stanna där. Vi var tvungna att agera och vi genomförde gripandena, säger gränspolisens talesman Robert van Kapel till TT.
Enligt nederländsk polis har paret nu ”lämnats över” till landets hälsomyndighet och placerats i tvångsisolering i en annan facilitet. Enligt AFP är det ”ännu inte klarlagt” hur paret kunnat ”fly” från karantänhotellet.
Nederländernas hälsominister Hugo de Jonge har tidigare sagt att man kommer att göra sitt yttersta för att säkerställa att människor ”lyder” karantänreglerna och resenärer som bedöms vara smittade av viruset interneras i ”karantänhotellet” – medan de som testat negativt tvingas sitta i karantän i sina hem.
– Vi kommer att kontrollera att de följer dessa regler, varnar de Jonge och det framkommer också att polis och säkerhetsvakter är utplacerade vid karantänsbyggnaden.
De massmedialt och politiskt flitigt använda begreppen ”karantänhotell” eller ”covidhotell” har hånats och kritiserats flitigt på sociala medier och många menar att det hela är en förskönande omskrivning för vad som egentligen är en byggnad där människor placeras och tvångsisoleras mot sin vilja.
Att de som lämnar dessa ”hotell” betraktas som ”rymlingar” och kriminella som sedan grips av polis och på nytt tvångsplaceras i andra karantänfaciliteter är något som också får skarp kritik. De som tvingats bo på ”hotellen” har vid flera tillfällen liknat boendemiljöerna vid ett fängelse.
Att paret i såväl internationell som svensk massmedia konsekvent pekats ut som farliga rymlingar och brottslingar för att de inte velat vara kvar i övervakad tvångsisolering är något de själva ser mycket ogillande på.
– Påståendet att vi rymde från karantänen är för otroligt löjligt. Ingen talade om reglerna för oss, vi behandlades som hundar, säger kvinnan.