En ordförande som beskrivs som korrupt oljemogul, BlackRock- och Rothschild-chefer som rådgivare, larm om att lobbyister och fossilindustrin försöker påverka beslutsfattande och klimatpolitiken, samt krav på att västvärldens befolkningar måste äta mindre kött. FN:s klimattoppmöte COP28 kantas av konstigheter och kontroverser.
I morgon drar FN:s klimattoppmöte COP28 igång i oljelandet Förenade Arabemiraten. Konferensens officiella fokus är framförallt ”den globala översynen av det globala klimatarbetet” samt ”utfasningen av fossila bränslen”, med representanter för svenska regeringen på plats.
”EU talar med en röst i klimatförhandlingarna. Sverige ingår i EU:s delegation och har förhandlat fram en gemensam linje tillsammans med övriga medlemsländer. Den ger ett tydligt mandat att driva på för ett ambitiöst utfall från COP28 som omfattar bredden av det globala klimatarbetet – utsläppsminskningar, anpassning och finansiering”, hävdar man bland annat.
”På dagordningen för klimatmötet står även klimatfinansiering, exempelvis genom biståndsmedel som är ett centralt element i genomförandet av Parisavtalet. Det ska bidra till utsläppsminskningar och klimatanpassning i utvecklingsländer, särskilt i sårbara länder som de minst utvecklade länderna och små östater. Givarländerna bekräftade nyligen att målet om 100 miljarder USD per år i klimatfinansiering nås under 2023”, meddelar regeringen vidare.
Oljemogul som klimatordförande
Att FN:s klimatmöte anordnas i just Förenade Arabemiraten – som inte bara är en islamistisk diktatur, utan även en mycket betydande oljeproducent, har väckt en hel del kritik bland klimataktivister och organisationer. Många oroar sig för att ”fossila intressen” ska ta ännu större plats i år än under COP27 i Egypten när fossilindustrin hade över 600 representanter på plats.
Ordförande för toppmötet är dessutom Sultan Al Jaber – som samtidigt är industriminister och chef för landets statsägda oljebolag.
Al Jaber som också har kopplingar till det ökända globalistnätverket World Economic Forum har vid flera tillfällen anklagats för att försöka ”gröntvätta” Förenade Arabemiraten och dess oljeindustri och försöka få sig själv att framstå som förespråkare av ”klimatvänliga” alternativ och ”grön energi” – samtidigt som han i själva verkat är en av fossilindustrins mäktigaste aktörer.
Medarbetare i hans stab har också fått i uppdrag att censurera och ta bort negativ information om Al Jaber på uppslagsverket Wikipedia, och istället redigera artiklarna och använda tendentiösa källor, för att få oljemogulen att framstå som något av en klimathjälte.
During #WEFMENA, HE Dr Sultan Al Jaber also met Professor Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman of @WEF pic.twitter.com/fqfKvE4AHj
— Masdar (@Masdar) May 24, 2015
Minskad köttkonsumtion på agendan
Stort fokus under konferensen förväntas ligga på att diskutera hur man kan få politiska ledare att på olika sätt övertala och påverka medborgarna att konsumera mindre kött.
”De globala livsmedelssystemens färdplan mot 1,5 °C förväntas publiceras av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation under COP28-toppmötet. Länder som överkonsumerar kött kommer att rekommenderas att begränsa sitt intag, medan utvecklingsländer – där underkonsumtion av kött bidrar till en utbredd näringsutmaning – kommer att behöva förbättra sin boskapsuppfödning”, rapporterar Bloomberg
Det är särskilt Europa och USA som ska uppmanas att ”dramatiskt minska sin köttkonsumtion”, rapporterar amerikanska medier.
– Att ledande kött- och mejeriföretag misslyckats med att minska utsläppen understryker det akuta behovet av mer politiskt fokus på livsmedels- och jordbrukssektorn, sade Jeremy Coller, ordförande och grundare av FAIRR Initiative, ett investerarnätverk som arbetar med finansiella institutioner för att främja ”klimatvänliga” jordbruk i hela världen, nyligen i ett uttalande.
– Utsläppen från livsmedelssystemet förtjänar en plats högst upp på listan, tillsammans med energi och transport, eftersom de står för uppskattningsvis en tredjedel av växthusgasutsläppen och 40 procent av metanet, fortsatte han.
Labbodlat kött kommer också att diskuteras under panelsamtal och tycks lyftas fram som någonting odelat positivt.
”Tillsammans med branschledare inom området diskuterar vi skalbarhet, nutrition, prisvärdhet, miljöpåverkan och en mängd andra frågor”, skriver man bland annat.
Lobbyisters inflytande
En annan oro handlar om hur företag, tankesmedjor, lobbyister och branschorganisationer kan använda klimatmötet för att påverka makthavare och vilka frågor som ska drivas. Adrienne Sörbom, professor på SCORE (Stockholm centre for organizational research) är på plats för att studera just detta.
– Mitt intresse är att förstå hur organisationer som tankesmedjor, företag, privata forskningsinstitut och andra försöker påverka förhandlingar vid ett COP-event.
Tillsammans med kollegor vill hon ”belysa rollen” som dessa aktörer spelar i utformningen av den globala klimatpolitiken.
– Vi vet från tidigare forskning att den här typen av organisationer som vill påverka politik i bakgrunden är aktiva i globalt politiskt beslutsfattande. Vi tror att samma typ av aktiviteter pågår även i fråga om klimat. Vi kan se från tidigare deltagarlistor att dessa organisationer är där.
– Vi tror, baserat på tidigare forskning, att de kommer att försöka vara det som vi kallar ’privata diplomater’… Det innebär att de kommer att försöka agera som ambassadörer för vissa problem och lösningar. De kommer också att vara där som privata arrangörer av diskreta möten i bakgrunden, fortsätter hon.
Chans att sälja olja
Vidare rapporteras det om att värdlandet – Förenade Arabemiraten, har planerat att använda sammankomster och möten precis innan det officiella COP28-eventet för att genomföra gas- och oljeaffärer med företrädare för utländska regeringar.
”Mer än 150 sidor av förberedda genomgångar inför möten som hölls av Sultan Ahmed al Jaber, COP28:s ordförande, tidigare i år, visar enligt uppgift samtal om möjligheter att öka exporten”, skriver Sky News och hänvisar till organisationen Centre for Climate Reporting.
Ordföranden Ahmed al Jaber, som också är vd för Abu Dhabis nationella oljebolag Adnoc, ska ha planerat att diskutera ”kommersiella intressen med nästan 30 länder inför toppmötet”.
– FN:s klimattoppmöte är tänkt att vara en plats där världen ställer förorenarna till svars, men i allt högre grad kapas det av personer med helt motsatta intressen, menar Teresa Anderson från välgörenhetsorganisationen ActionAid.
BlackRock och Rothschild
Tittar man på COP28:s rådgivande kommitté så dyker en del välbekanta namn upp – bland annat återfinns Larry Fink – vd för världens kanske mäktigaste och mest ökända investmentbolag, BlackRock och Sir John Rose, vice ordförande för Rothschild Group.

Även familjen Rockefellers stiftelse har inför toppmötet låtit meddela att man siktar på att bli ”utsläppsneutrala” och att man lagt cirka 6 miljarder dollar på satsningar för minskade utsläpp.
”Rockefeller Foundation vill bidra till den globala utfasningen av fossila bränslen och påskynda det arbete som krävs för att uppfylla målen i Parisavtalet från 2015. Tillsammans med regelbunden rapportering av framsteg kommer Rockefeller Foundation också att sammankalla investerare, kollegor och experter för att främja ett bredare samarbete mot netto noll, med det första evenemanget som kommer att äga rum i början av 2024”, skriver stiftelsen.
Bland eventets sponsorer återfinns även bland annat Bank of America och Dubai islamic bank. COP28 arrangeras mellan den 30 november och 12 december.