Foto: UN Photo/Tobin Jones

Norge repatrierar 1 600 somalier

Publicerad 27 oktober 2016, uppdaterad kl. 7:40

Den norska regeringen anser numer att Somalia är så pass säkert att somalier som befinner sig i Norge saknar skyddsskäl och ska skickas tillbaka till sitt hemland. Därför har man beslutat sig för att dra in deras uppehållstillstånd.

Norska NRK rapporterar att 120 somalier redan har fått besked om att de ska återvända till sitt hemland och att samma sak kommer att bli verklighet för ytterligare cirka 1 500 landsmän. Det handlar om somalier som anlände till Norge mellan 2012 och 2014 och det är den största norska repatrieringen i modern tid.

Annons:


Invandringsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) menar att man har värderat situationen i Somalia noga och att man kommit fram till att många saknar skyddsskäl och därför gett instruktioner om att börja dra tillbaka uppehållstillstånd.

Bashe Musse från Somalisk nettverk är inte lika nöjd och säger till NRK att repatrieringen av hans landsmän är förfärlig.

Jag tycker det är förfärligt eftersom det drabbar väldigt många barnfamiljer.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • buscador

    man hör sällan att de repatrierade har med sig hem en erfarenhet om hur
    ett lands skall skötas. Och vad man kan mista om man inte klarar av att
    leva upp till Nordiska krav. Det kanske är det bästa fungerande sättet att utbilda folk i demokrati. Och även svensk sådan som avskräckande exempel hur det går med vår typ av korruption. Men intryck blir det i Somalia vare sig man vill eller inte. Människans sinne fungerar alltid så att det söker sig mot det bästa. Några dårar undantagna förstås.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend