Norge repatrierar 1 600 somalier

publicerad 27 oktober 2016

Den norska regeringen anser numer att Somalia är så pass säkert att somalier som befinner sig i Norge saknar skyddsskäl och ska skickas tillbaka till sitt hemland. Därför har man beslutat sig för att dra in deras uppehållstillstånd.

Norska NRK rapporterar att 120 somalier redan har fått besked om att de ska återvända till sitt hemland och att samma sak kommer att bli verklighet för ytterligare cirka 1 500 landsmän. Det handlar om somalier som anlände till Norge mellan 2012 och 2014 och det är den största norska repatrieringen i modern tid.

Invandringsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) menar att man har värderat situationen i Somalia noga och att man kommit fram till att många saknar skyddsskäl och därför gett instruktioner om att börja dra tillbaka uppehållstillstånd.

Bashe Musse från Somalisk nettverk är inte lika nöjd och säger till NRK att repatrieringen av hans landsmän är förfärlig.

Jag tycker det är förfärligt eftersom det drabbar väldigt många barnfamiljer.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.