Myndighetskällor: USA fabricerar uppgifter om Ryssland – sprids av medier som informationskrigföring

Det nya kalla kriget

publicerad 11 april 2022
- av Markus Andersson
President Joe Biden hävdade att Ryssland förberedde sig för att sätta in kemiska vapen i Ukraina.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amerikanska myndighetskällor bekräftar nu att USA bedriver en form av informationskrig mot Ryssland som går ut på att publicera och sprida påståenden och rapporter om landets militär – även om dessa inte stämmer eller kan verifieras. Detta för att försöka få president Vladimir Putin ”ur balans”.

I princip samtliga etablissemangsmedier i västvärlden spred nyligen påståenden om att det finns en oro att Ryssland kan vara på väg att använda kemiska vapen i Ukraina och hänvisade till amerikanska myndighetskällor. Även president Joe Biden gick ut offentligt och uttryckte sin oro om de kemiska vapnen. Några faktiska belägg för att Ryssland planerat att sätta in sådana fanns dock överhuvudtaget aldrig.

NBC har pratat med flera amerikanska myndighetskällor som bekräftar att uttalandena om de ryska kemvapnen var en del av det amerikanska informationskriget mot landet där man offentliggör underrättelserapporter för massmedia och allmänheten – även om informationen i dessa inte kan bekräftas eller är falsk. Dessa påståenden sprids sedan vidare genom de stora medierna och blir till sanning för en stor del av världens befolkning.

Enligt källorna menar man att syftet i detta fall var att ”avskräcka” Ryssland från att använda denna typ av vapen och man berättar vidare att USA har för avsikt att få Vladimir Putin ”ur balans”. Man konstaterar också att de obekräftade rapporterna började offentliggöras redan innan Ryssland gick in i Ukraina och att strategin har fortsatt tillämpas sedan dess med en stor mängd amerikanska uttalanden av varierande sanningshalt.

En regeringstjänsteman konstaterar att USA gör allt man kan för att komplicera och störa Rysslands militära taktiker samt ”underminera Moskvas propaganda och förhindra Ryssland från att definiera hur omvärlden uppfattar kriget” – en strategi som USA även använde under Kalla kriget.

Flera amerikanska tjänstemän berättar också för NBC att rapporter vid ett flertal tillfällen offentliggjorts även om man själva inte trott på det som påståtts i dessa men att det viktiga är att ”komma in i Putins huvud”.

Exempel på dylikt är bland annat rapporter som hävdar att Ryssland planerat att iscensatta falska attacker mot den rysktalande befolkningen i Ukraina för att rättfärdiga ett krig. Man påstod bland annat att Ryssland skulle publicera en film med falska kroppar – något sådant hände dock aldrig. Ett annat exempel är de mycket spridda obekräftade uppgifterna om att Putins rådgivare skulle vara ”rädda” för presidenten och inte våga tala om för honom hur det går med kriget.

– I vilken utsträckning Putin isolerar sig eller utgår från bristfällig information kan inte verifieras. Det finns inget sätt som du kan bevisa eller motbevisa de här sakerna, konstaterar den tidigare underrättelseofficeren Paul Pillar.

Strategin att frikostigt publicera overifierad information har också sina risker. Kritiker pekar på att just denna typ av rapporter gradvis har urholkat trovärdigheten för USA i omvärldens ögon.

Andra påståenden som amerikansk underrättelsetjänst spridit vidare utan belägg är att Ryssland bett Kina om vapen och militär hjälp. Trots att faktiska bevis för detta saknades så gick Biden-administrationen ändå ut och varnade landet för att skicka vapen.

– Det måste inte vara solid underrättelseinformation när vi pratar om det. Det är viktigare att komma ut med informationen innan de och specifikt Putin gör någonting, förklarar en tjänsteman och tillägger att man sällan väntar på att informationen faktiskt ska bekräftas innan man offentliggör den.

Även utspelen om att Ryssland haft en ”svart lista” på ukrainska personer man har för avsikt att arrestera eller döda tycks i stort bygga på obekräftad information.

Många amerikanska politiker och tjänstemän ska hittills betrakta informationskriget man bedriver mot Ryssland som en succé och vill intensifiera det ytterligare – helt enkelt eftersom det bedöms göra att uttalanden och rapporter från ryskt håll inte blir lyssnade på eller trodda av omvärlden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!