Amerikanske medborgaren, Eugene Spector, som tidigare i veckan dömdes till 15 års fängelse för spioneri i Ryssland, anklagas av federala säkerhetstjänsten FSB för att ha samlat in ”biomedicinska data” i landet.
FSB uppger att detta material kan ha använts av den amerikanska regeringen för att utveckla ett genetiskt screeningsystem för att kartlägga och analysera Rysslands befolkning.
Under de senaste åren har det förekommit ett antal uppmärksammade fall där ryska säkerhetstjänster har anklagat amerikanska medborgare för spionage. Sedan kriget i Ukraina inleddes har Moskva och länderna i Väst också i allt högre grad utvisat varandras diplomater med hänvisning till att dessa skulle vara spioner.
”Den amerikanske medborgaren, som agerade i Pentagons intresse och för en kommersiell organisation som är knuten till Pentagon, samlade in och överlämnade till en utländsk part olika biotekniska och biomedicinska uppgifter, inklusive sekretessbelagt material, i syfte att skapa ett höghastighetssystem för genetisk screening av den ryska befolkningen för USA:s räkning.”, hävdar FSB i ett pressmeddelande.
Utöver 15 års fängelse dömdes Spector även till böter på 14 miljoner rubel – cirka 135 000 dollar. Den tidigare styrelseordföranden för ryska Medpolymerprom Group, en leverantör av medicinska engångsartiklar, fick straffet i samband med att han tidigare dömdes för att ha agerat mellanhand i ett mutärende, rapporterar ryska RT.
Vanligt med spiondomar
År 2022 dömdes den amerikanske medborgaren, av rysk härkomst, till 3,5 års fängelse efter att han befunnits skyldig till att ha försett en medarbetare till den tidigare ryske vice premiärministern, Arkadij Dvorkovitj, med gratis resekuponger mellan 2015 och 2016. Domaren ansåg då att Spector på så sätt hade ersatt kvinnan för att marknadsföra produkter från flera apoteksföretag.
I augusti förra året beslutade en annan domstol att Spector också skulle gripas misstänkt för spioneri, men detaljerna i det fallet har inte offentliggjorts.
Tidigare i år utväxlade Ryssland och USA totalt 26 personer, som hålls fängslade i flera länder, i den största fångutväxlingen av detta slag sedan slutet av det kalla kriget. I gengäld skickades tio ryska medborgare som Washington anklagade för att vara underrättelseagenter och cyberbrottslingar till Moskva.