Italiens parlament har som det första landet i världen röstat igenom ett förbud mot labbodlat kött. Frågan har skapat en omfattande debatt i landet, men röstades igenom med stor majoritet.
I våras godkände Italiens regering ett nytt lagförslag som innebär att labbodlat kött inte får produceras eller säljas i landet. Bakgrunden man gav var att man vill skydda både det italienska jordbruket, men även livsmedelsindustrin, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället. Jordbruksministern Francesco Lollobrigida har från början starkt motsatt sig användandet av labbodlat kött där han pekade på att laboratorieprodukter hotar den traditionella kopplingen mellan mat och jordbruk.
Debatten kring lagförslaget har varit intensiv i Italien, och förra veckan samlades demonstranter från olika sidor utanför parlamentet för att göra sina röster hörda i samband med omröstningen. Kritiker menar bland annat att det inte finns något syntetiskt med laboratorieodlat kött, eftersom det skapas genom att odla naturliga celler utan genetisk modifiering. Ettore Prandini, chef för den stora jordbruksorganisationen Coldiretti, konfronterade vid ett tillfälle två parlamentsledamöter från oppositionspartiet More Europe och kallade dem ”brottslingar” för att de motsatte sig förbudet mot laboratorieodlat kött med plakat som fördömde det som ”ovetenskapligt och antiitalienskt”. Benedetto Della Vedova, en av ledamöterna, anklagade istället Prandini för att vara ”huligan”.
Parlamentet röstade igenom lagförslaget med 159 röster mot 53.
”Vi skyddar vår mat”
Lollobrigida hyllade parlamentsledamöterna för deras stöd till den nya lagen och menar att den nya lagen kommer att skydda italienska medborgare.
– Vi skyddar vår mat, vårt näringssystem, genom att upprätthålla det förhållande mellan mat, mark och mänskligt arbete som vi har haft i årtusenden, säger jordbruksministern enligt den brittiska statskanalen BBC. Italien är världens första land som är säkert från de sociala och ekonomiska riskerna med syntetisk mat, fortsätter Lollobrigida.
Lagen förbjuder i konkreta ordalag syntetiska livsmedel som framställs av djurceller utan att djuret avlivas, och hindrar även producenter från att använda köttrelaterade ord på etiketter för att beskriva växtbaserat protein. Att bryta mot lagen kan innebära böter på upp till 60 000 euro.
I skrivande stund är labbodlat kött endast tillåtet i USA och Singapore, men förväntas godkännas av EU. I Sverige har Ica påbörjat ett samarbete med ett nystartat svenskt bolag som skapar laboratoriekött, där man planerar att bland annat skapa en köttfärsprodukt.
Fakta: Laboratorieframställt kött
För att framställa labbodlat kött använder man stamceller från djur, vilket innebär att det som blir slutprodukten är riktigt kött (det vill säga ej veganskt). Tidigare ska man ha använt celler från bland annat ofödda kalvar, det är dock oklart om denna metod fortfarande används och i så fall i vilken uträckning. Celler kan också tas från levande djur. Cellerna "odlas" sedan i näringslösning i en bioreaktor, vilket gör att de växer.
Källa: Wikipedia, Djurens Rätt