Italiens regering förbjuder labbodlat kött

publicerad 30 mars 2023
- av Sofie Persson
Italiensk livsmedelsindustri får inte producera mat eller foder från ryggradsdjurs cellkulturer.

Under tisdagen godkände Italiens regering ett nytt lagförslag som förbjuder den italienska industrin att producera mat från laboratorieodlat kött. Den som bryter mot lagen riskerar att få böta upp till 60 000 euro.

Anledningen till lagförslaget är att man vill skydda den italienska jordbruks- och livsmedelsindustrin, något premiärminister Giorgia Meloni tidigare lovat att göra. Jordbruksminister Francesco Lollobrigida menar att laboratorieprodukter hotar den traditionella kopplingen mellan mat och jordbruk.

Vi tycker inte att laboratorieprodukter garanterar kvaliteten, välbefinnandet och skyddandet av vår kultur och tradition, säger Lollobrigida.

Den italienska regeringen motsatte sig även nyligen insektsprodukter och förbjöd användning av insektsmjöl i traditionella produkter som pizza och pasta, något Nya Dagbladet rapporterade om.

Lagförslaget innebär att den italienska industrin inte får producera mat eller foder till djur från ”cellkulturer eller vävnader som härstammar från ryggradsdjur”. Den som bryter mot detta kan tvingas böta upp till 60 000 euro, få sin fabrik nedstängd samt bli av med offentlig finansiering i upp till tre år. Enligt tidningen Italia a Tavola är 84 procent av italienarna negativa till labbodlad mat.

Det kommer nu att ske en omröstning i parlamentet innan lagen tas i bruk.


Fakta: Laboratorieframställt kött

För att framställa labbodlat kött använder man stamceller från djur, vilket innebär att det som blir slutprodukten är riktigt kött (det vill säga ej veganskt). Tidigare ska man ha använt celler från bland annat ofödda kalvar, det är dock oklart om denna metod fortfarande används och i så fall i vilken uträckning. Celler kan också tas från levande djur. Cellerna "odlas" sedan i näringslösning i en bioreaktor, vilket gör att de växer.

Källa: Wikipedia, Djurens RättLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!