Ica inleder samarbete med labbköttsföretag

publicerad 23 oktober 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ica ska tillsammans med det nystartade bolaget Re:meat utforska marknadspotentialen för laboratorieodlat kött i Sverige. Vidare kommer man att starta ett pilotprojekt för att utforska produkten i experimentmiljö, i väntan på att den ska bli godkänd som livsmedel av EU.

Malmöbaserade företaget Re:meat är Sveriges första bolag inriktat på labbodlat kött, det vill säga kött som framställs med hjälp av djurceller som “odlats” i laboratoriemiljö. Företaget ligger bland annat bakom den första odlade versionen av köttbullar.

Man har nu inlett samarbete med Ica och ska se närmare på konsumenternas inställning till labbodlat kött och därefter redogöra för vilka förutsättningar som krävs för att “skapa en efterfrågan som gör skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv”.

Vi ser att odlat kött kan vara ett viktigt komplement i proteinhyllan, som har potential att göra stor skillnad för klimat och miljö – kanske till och med hälsan. Kundernas mottaglighet kommer vara avgörande och vi ser fram emot att utforska detta vidare med Re:meat, säger Maria Gustavsson, vikarierande chef innovation och konceptutveckling på ICA Sverige, i ett pressmeddelande.

Singapore är det första land som godkänt labbodlat kött. Tidigare i år fick produkten även grönt ljus i USA. Italien förbjöd däremot produkten i mars eftersom man ansåg att laboratorieprodukter inte “garanterar kvaliteten, välbefinnandet och skyddandet av vår kultur och tradition”, vilket Nya Dagbladet rapporterade om.

Inom EU är det ännu inte godkänt som livsmedel, men Re:meat planerar tillsammans med Ica att genomföra en pilotundersökning för att utforska odlat kött i experimentmiljö i väntan på ett kommersiellt godkännande, där slutresultatet ska bli köttfärs. Re:meats beskriver målet som att skapa en storskalig odlingsanläggning i Sverige, något man tror kan bli verklighet under 2028-2030, beroende på när produkten godkänns inom EU.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!