Labbodlat kött börjar säljas i USA

publicerad 26 juni 2023
- av Sofie Persson
Singapore var det första land där labbodlat kött fick säljas till allmänheten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Labbodlat kött kommer inom kort att börja säljas i USA. Två företag som skapar “köttet” har fått godkänt av USA:s jordbruksdepartement.

Laboratorieodlat kött skapas idag av ett flertal företag, men det var i Singapore man blev först med att godkänna försäljning till allmänheten. Under förra året beslöt däremot Italiens regering att förbjuda laboratorieprodukterna eftersom man ansåg att de inte kunde ” garantera kvaliteten, välbefinnandet och skyddandet av vår kultur och tradition”, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu kommer laboratorieodlat kött att börja säljas i USA, rapporterar CNN. Företagen Upside Foods och Good Meat meddelar att man har fått godkänt från USA:s jordbruksdepartement.

Beskedet att vi nu kan producera och sälja odlat kött i USA är en viktig händelse för vårt företag, branschen och livsmedelssystemet“, säger Josh Tetrick. vd för Good Meat.

Good Meat, som även är det företag som säljer sina produkter i Singapore, marknadsför sina produkter som “kött utan slakt” och laboratorieframställt kött brukar sägas vara mer miljövänligt än traditionellt kött. Däremot är processen inte helt miljövänlig då den, trots ett minskat utsläpp av metangas, fortfarande är väldigt energikrävande.

Upside Foods kommer att introducera “köttet” via en restaurang i San Francisco som kallas Bar Crenn. Good Meat kommer att arbeta med kocken José Andrés och introducera sina produkter till hans restaurang i Washington DC. Båda företagen planerar att samarbeta med andra restauranger i framtiden.

Det är oklart exakt när “köttet” kommer att introduceras till allmänheten.

Fakta: Laboratorieframställt kött

För att framställa labbodlat kött använder man stamceller från djur, vilket innebär att det som blir slutprodukten är riktigt kött (det vill säga ej veganskt). Tidigare ska man ha använt celler från bland annat ofödda kalvar, det är dock oklart om denna metod fortfarande används och i så fall i vilken uträckning. Celler kan också tas från levande djur. Cellerna "odlas" sedan i näringslösning i en bioreaktor, vilket gör att de växer.

Källa: Wikipedia, Djurens Rätt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!