Finlands president: ”Nato-anslutning medför risker”

Det nya kalla kriget

publicerad 21 mars 2022
- av Sofie Persson
Finlands president Sauli Niinistö.

Ett Nato-medlemskap övervägs nu på allvar i Finland. Presidenten Sauli Niinistö medger samtidigt att ett medlemskap också kan innebära stora risker.

–  För närvarande är den stora risken en eskalering av situationen i Europa, säger han.

Mot bakgrund av läget i Ukraina har makthavare i Finland i högre grad än någonsin nu fört fram ett medlemskap i militäralliansen Nato som en tänkbar väg framåt. Enligt Niinistö innebär krisen ett nytt säkerhetspolitiskt läge för Finland och man överväger alla alternativ för att stärka landets säkerhet.

Utgångspunkten är att vi tittar på något annat än att fortsätta som vi har det, säger han i en intervju med Financial Times.

En Nato-anslutning skulle enligt presidenten vara fördelaktig i bemärkelsen att man då får ett fördjupat samarbete med USA och Sverige, men samtidigt konstaterar han att detta också kommer med risker.

Jag förstår mycket väl att till exempel (ett medlemskap i) Nato kan se ut som att våra bekymmer är över. Men alla olika alternativ medför risker vi måste ta hänsyn till. För närvarande är den stora risken en eskalering av situationen i Europa, säger Niinistö.

Ryssland har tidigare varnat både Finland och Sverige för att ett medlemskap i Nato skulle innebära ”militärtekniska åtgärder” och att alliansfriheten för de båda länderna är ”en viktig faktor för att säkerställa säkerhet och stabilitet i norra Europa och den europeiska kontinenten i allmänhet”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.