Utrikes

EU-domstolen förbjuder journalister att granska politikernas “kontorspengar”

Publicerad 1 oktober 2018

EU-domstolens högkvarter i Luxemburg.

EU-parlamentarikerna kommer inte att behöva redovisa de tiotusentals kronor som man får av EU varje månad, efter ett beslut av EU-domstolen. Beslutet har upprört många organisationer som kämpar för ökad öppenhet och insyn inom EU.

Nyligen fastslog EU-domstolen, med säte i Luxemburg, det beslut som EU-parlamentarikerna själva röstat för i parlamentet – nämligen att EU-parlamentarikerna inte är skyldiga att redovisa de 47 000 kronor i månaden som varje parlamentariker får från EU i "kontorspengar", skriver Dagens Juridik.

I sitt beslut skriver EU-domstolen om att ett antal journalister och "journalistiska föreningar" 2015 begärde att få insyn i hur parlamentarikerna spenderade pengarna som man får från EU. Men EU-domstolen väljer att ta samma sida som EU-parlamentet i frågan och förbjuder därmed granskning av utbetalningarna till parlamentarikerna i EU.
EU-domstolen motiverar sitt beslut med att det skulle strida mot EU-parlamentarikernas integritet.

Organisationen Transparency International, som arbetar med insyn i stater och organisationer, är besvikna över EU-domstolens beslut.

– EU-domstolens beslut är ett allvarligt slag mot öppenhet genom att man tillåter Europaparlamentet att hålla parlamentsutgifterna helt hemliga från allmänheten. De journalister som väckte ärendet har korrekt insett att det är av allmänt intresse att tillåta medborgarna att granska hur parlamentsledamöterna använder skattebetalarnas pengar. I en tid då förtroendet för EU-institutionerna är lågt blir detta ett löjligt budskap att skicka före nästa års val till Europaparlamentet, säger Nick Aiossa, policyansvarig på Transparency International EU, i ett pressmeddelande.

En artikel i NyD från juli 2017 visar att Vänsterpartiet var det enda svenska parti i EU-parlamentet vars ledamöter öppet redovisar ledamöternas "kontorspengar". 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!