Epsteins hemliga stämningsdokument publiceras

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 4 januari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stämningsdokumenten kring den dömde pedofilen Jeffrey Epstein har nu börjat offentliggöras. De tidigare sekretessbelagda dokumenten nämner bland andra Bill Clinton och Michael Jackson.

I december förra året beslutade den federala domaren Loretta A. Preska att offentliggöra stämningsdokumenten mot Jeffrey Epstein. Dokumenten innehåller namn på hundratals personer, inklusive offer för sexuella övergrepp, vittnen, Epsteins anställda, samt personer med mer perifera kopplingar till fallet. Personer med namn i dokumenten hade möjlighet att överklaga fram till 1 januari, och minst en kvinna har gjort det med argumentet att hennes säkerhet skulle hotas om hennes namn blev känt.

Under natten till torsdagen offentliggjordes en del av de tidigare sekretessbelagda dokumenten.

De dokument som nu släppts består till stor del av offentligt material med uppgifter som tidigare varit kända och publicerats, i bland annat tidningsartiklar, tv-dokumentärer och intervjuer i media.

I ett av dokumenten finner man bland andra svenskan Johanna Sjöbergs vittnesmål gällande hennes anklagelser mot Epstein, rapporterar The Guardian. Där nämner Sjöberg bland annat Bill Clinton, som tidigare nämnts i samband med pedofilen. Sjöberg vittnar om att Epstein beskrev Clinton som någon som gillar unga flickor men att han inte anklagade honom för något. Vidare anklagar Sjöberg prins Andrew för att ha tagit på hennes bröst på ett skämtsamt vis. Prins Andrew har tidigare anklagats för våldtäkt i samband med hans umgänge med pedofilen, något han senare betalade miljoner för i en förlikning för att slippa rättegång. Även Donald Trump, som tidigare associerats med pedofilen, nämns i dokumenten, men anklagas inte för något. Sjöberg vittnar också om att popstjärnan Michael Jackson befunnit sig i Epsteins hus, men anklagar inte heller honom för något.

Fler stämningsdokument förväntats släppas inom de närmsta dagarna, ett antal namn ska dock fortsatt vara sekretessbelagda för att skydda offer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!