Efter tyska protesterna – nu tvingas Merkelregimen avbryta nedlåsningen

Coronarepressionen

publicerad 25 mars 2021
- av Markus Andersson
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med ultraglobalisten Klaus Schwab på ett möte i Davos.

Tydligt är att många i Tyskland har tröttnat på att få sina fri- och rättigheter godtyckligt begränsade. Efter hårda folkliga protester mot den tyska coronarepressionen tvingas förbundskanslern Angela Merkel nu att avbryta regimens planerade nedstängningar över påsk – och har dessutom gått ut med en offentlig ursäkt för sitt agerande.

Tyskland har uppmärksammats för sina stora och omfattande demonstrationer mot den pågående coronarepressionen, ibland med tiotusentals deltagare som visat sitt missnöje över den förda coronapolitiken. Protesterna har ofta bemötts med våld och kraft av polisen men har trots detta inte bara fortsatt utan dessutom tilltagit i styrka.

I samband med att den tyska förbundskanslern deklarerade att hela samhället skulle stängas ner över påskhögtiden var det ännu fler som fick nog. Såväl privatpersoner som politisk opposition och Merkels egna partikamrater menade att hon nu definitivt gått för långt och krav riktades mot att beslutet skulle upphävas.

Under en videokonferens på onsdagen förkunnade Merkel att man nu avbryter de planerade nedstängningarna som skulle inneburit att alla företag skulle stängas ner och där bara maximalt fem personer från två olika hushåll skulle få tillåtas umgås med varandra.

– Det här misstaget är bara mitt, sade Merkel och hävdade att hon hade ”de bästa intentioner” när hon föreslog att ytterligare snara åt den redan drakoniska repressionen.

Vissa köper statschefens förklaringsmodell vad gäller sina egna intentioner medan andra fortsätter att ifrågasätta och kritisera den tyska ledarens agenda. Dessutom pekar flera politiker nu på att nedstängningarnas legalitet kan ifrågasättas och att det är högst oklart om myndigheter verkligen har rätten att stänga ner hela samhället och begränsa människors privatliv på det sätt man gjort.

Särskilt kontroversiellt var beslutet att mässor och andra aktiviteter i kyrkor skulle stoppas tills vidare, något Merkel tidigt också fick ytterst hård kritik för, där flera högt uppsatta tyska regionalpolitiker deklarerade att de inte hade några avsikter att följa det nya förbudet.

Som så många andra regimer i Väst har Merkel motiverat försöket att ytterligare strama åt den politiska repressionen med att stoppa ”en tredje våg” av coronavirus som lyfts fram i den intensiva och fortsatt pågående propagandakampanjen från mainstreammedias sida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!