För att förbättra integrationen i den danska staden Holstebro så har ansvariga beslutat sig för att högst 20 procent av eleverna i varje klass får ha annat modersmål än danska. Detta löser man genom att eleverna nu måste förflyttas mellan olika klasser och skolor.
Staden har bara 35 000 invånare, men har enligt SVT en mycket stor icke-dansk befolkning och stor segregation mellan danskar och invandrare. När en specifik skola började få väldigt många invandrade elever så började de danska föräldrarna flytta sina barn från skolan till andra skolor i staden, vilket ledde till klasser med uppemot 80 procent icke-danskar.
Kommunen började då reagera och förde samtal med föräldrarna där man kom fram till att det uppstår stora problem när det är för många invandrare i en och samma klass. Man kom fram till att kvotering var den bästa lösningen och i de kommunala skolorna får inte längre mer än 20 procent av eleverna ha ett annat modersmål än danska, samtidigt vill man att minst fem procent av eleverna i varje klass ska ha invandrarbakgrund, eftersom det bedöms vara viktigt att de danska barnen lär känna icke-danskar.
Från kommunalt håll är man mycket nöjda och även om man ännu inte har sett några resultat så hoppas man att kvoteringen och förflyttningarna av invandrade och danska elever kan leda till klasser i balans och att de svagare eleverna klarar sig bättre.