Brittisk polis varnar Elon Musk

Övervakningssamhället

publicerad 12 augusti 2024
- av Jan Sundstedt
Elon Musk är en av de utländska medborgare som, om brittisk polis får sin vilja fram, kan komma att bli föremål för åtal.

Metropolitan Police i London skärper i eftermälet till den gångna tidens oroligheter i Storbritannien tonen och hotar nu inte bara brittiska medborgare för kommentarer om oroligheterna i Storbritannien, utan även amerikanska medborgare som Elon Musk.

Polischefen, Mark Rowley, varnar för att lagen kommer att tillämpas fullt ut på dem som bidrar till spridningen av “våld och hat”, oavsett om dessa befinner sig inom landet eller inte.

Efter att Storbritannien den senaste tiden upplevt kraftiga protester, vars utlösande faktor var rykten om att en asylsökande skulle ha varit ansvarig för en dödlig knivattack vid ett Taylor Swift-temaevenemang, har landets regering vid flera tillfället flaggat för att den redan devalverade yttrande- och åsiktsfriheten kommer att strypas än mer.

Den tragiska händelsen har lett till en serie våldsamma protester som även berör frågor kopplade till den storskaliga migration Storbritannien länge utsatts för.

Filmklipp, som bland annat visar våldsamma sammandrabbningar mellan migrationskritiska demonstranter och motdemonstranter, ofta med utländsk bakgrund, har den senaste tiden spridits som löpeldar på flera sociala medieplattformar.

Nyblivne premiärministern Keir Starmer, Labour, har dock valt att fokusera på protesterna och inte så mycket själva knivdådet, och nu avråder landets polis samt andra makthavare i skarpa ordalag även utländska medborgare från att skriva inlägg på sociala medier.

Vi kommer att använda lagens fulla kraft mot människor, och oavsett om du är i det här landet och begår brott på gatorna eller om du begår brott längre bort på nätet, så kommer vi att komma efter dig, kommenterade Metropolitan Police Commissioner Sir Mark Rowley.

“Vi kommer efter dig”

Polischefen, Sir Mark Rowley, uttryckte tydligt sin och regeringens inställning i en intervju med Sky News. När reportern hävdade att flera högprofilerade personer har “piskat upp hatet” och specifikt pekade ut “sådana som Elon Musk“, fick hon medhåll av polischefen.

– Att vara en tangentbordskrigare gör dig inte säker från lagen. Du kan göra dig skyldig till uppvigling, till att uppvigla till rashat, det finns många terroristbrott när det gäller publicering av material.

På frågan om vad polisens plan kommer att vara när det gäller att hantera människor som piskar upp den här typen av beteenden bakom tangentbordet, och som kanske befinner sig i ett annat land, svarade han att “alla dessa brott är aktuella om människor provocerar fram hat och våld på gatorna, och vi kommer att ge oss på dessa individer på samma sätt som vi fysiskt konfronterar ligisterna och ungdomarna på gatorna – de som orsakar problem för samhällen”.

Elon Musk en av de utpekade

Elon Musk är en av dem Sir Mark Rowley pekar ut som exempel på vilka som kan bli föremål för åtal. Musk har fått stor uppmärksamhet för sin kritik mot premiärminister Sir Keir Starmer i kölvattnet av oroligheterna.

Han har bland annat antytt att Storbritannien är på väg mot “inbördeskrig” och ställt frågan “Är detta Storbritannien eller Sovjetunionen?” som svar på en video där någon påstås ha arresterats för kränkande onlinekommentarer.

Med sin kritik mot Storbritanniens hantering av oroligheterna har den världsberömde entreprenören således blivit en potentiell måltavla för brittiskt rättsväsende.

En talesman för Keir Starmer’s har avfärdat Musks kommentarer och hävdat att dessa inte kan “rättfärdigas“.

Enligt BBC’s rapportering har samma talesman också framhävt att sociala medieföretag “kan och bör göra” mer för att “bekämpa desinformation” och har ett ansvar att “stoppa spridningen av kriminell aktivitet och begränsa desinformation”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!