Brittiska regeringen i krismöte efter invandringskritiska kravaller

publicerad 5 augusti 2024
- av Jan Sundstedt
Hittills har brittisk polis gripit fler än 150 personer.

Efter att tre unga brittiska flickor knivmördades av en afrikansk migrant för en vecka sedan har invandringskritiska demonstrationer blossat upp på många platser i Storbritannien – och i flera fall har de också eskalerat till regelrätta kravaller och våldsamma sammandrabbningar.

De bestialiska morden resulterade bland annat i att många britter gav sig ut på gatorna för att visa sitt högljudda missnöje över politikernas gränslösa massinvandringspolitik, och ställa krav på att makthavarna tar sitt ansvar och inför invandringsstopp och storskaliga utvisningsprogram.

I flera fall har protesterna också varit våldsamma och det rapporteras om sammandrabbningar med vänsterextrema grupperingar, beväpnade invandrargäng och polis samt om hur asylhotell och andra byggnader satts i brand.

Under helgen har drygt 150 personer gripits i flera brittiska städer. De brittiska etablissemangsmedierna och politikerna är överens om att det är ”farliga högerextremister” som bär skulden för upploppen, samt att de måste stoppas till varje pris.

Storbritanniens premiärminister, Keir Starmer, har kallat till krismöte för att ta fram strategier för att hantera situationen och lovar att göra ”vad som än krävs för att ställa dessa ligister inför rätta”, och betonar att man ”kan få till stånd gripanden och fällande domar mycket snabbt”.

– Människor i det här landet har rätt att vara trygga, och ändå har vi sett muslimska samhällen som måltavlor, attacker mot moskéer. Andra minoritetsgrupper pekas ut, nazisthälsningar på gatorna, attacker mot polisen, hänsynslöst våld tillsammans med rasistisk retorik, så nej, jag kommer inte att dra mig för att kalla det för vad det är: högerextremt våld, hävdade Starmer under en pressträff.

Ensidigt narrativ

På sociala medier uttrycker många hård kritik mot det narrativ som media och makthavare försöker sprida. Man argumenterar för att de allra flesta som deltar i protesterna är helt vanliga människor från den brittiska arbetar- och underklassen som vill visa sin desperation och ilska över den otrygghet de själva och deras barn upplever i Storbritannien 2024 – men istället stämplas som “våldsamma extremister”.

Många är också kritiska till den ensidiga rapporteringen och hur ovan nämnda ”högerextremister” utmålas som ett akut och mycket allvarligt hot mot det brittiska samhället – samtidigt som de beväpnade invandrargängens och vänsterextremisternas framfart tonas ner eller ignoreras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!