Blackwater-soldater döms för massaker

Under 2007 sköts 14 oskyldiga irakier ihjäl i Bagdad av soldater som var anställda av det amerikanska militärföretaget Blackwater, numera Acedemi. Nu har fyra soldater dömts till fängelse av en amerikansk domstol.

publicerad 24 oktober 2014
Skärmdump från academi.com

Blackwater-soldaterna hade den 16 september 2007 i uppdrag att skydda en viktig amerikansk diplomat i det krigshärjade Bagdad där en bilbomb hade detonerat tidigare under dagen.

Enligt USA:s justitiedepartement öppnade totalt 11 Blackwater-soldater eld mot en högtraffikerad korsning på Nisour-torget i Bagdad. 14 personer, varav två pojkar i 10-årsåldern, avled och ytterligare 18 skadades i skottlossningen.

– För sju år sedan sköt dessa Blackwater-anställda med kulsprutor och granatkastare mot oskyldiga män, kvinnor och barn, säger den federale åklagaren Ronald Machen.

Skottlossningen var oprovocerad och efter en lång rättsprocess har domen fallit. Paul Slough, Evan Liberty och Dustin Heard döms för dråp och mordförsök, medan Nicholas Abram Slatten döms för mord. Deras fängelsestraff är ännu inte offentliggjorda. Maxstraffet för dråp respektive mord i USA är 15 år och livstid.

Efter händelsen valde Blackwater att byta namn till Academi, men är fortfarande mest kända som Blackwater. Academi hävdar i ett pressmeddelande av man inte gjort något fel och välkomnar domen,
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.