Herbert Kickl, ledare för det österrikiska nationalpopulistiska partiet FPÖ har fått uppdraget att försöka bilda en ny regering. Händelsen beskrivs som historisk då landet inte har letts av ett nationalistiskt präglat parti sedan andra världskriget.
FPÖ är inte helt enkla att kategorisera ideologiskt, men brukar bland annat beskrivas som euroskeptiskt, nationalpopulistiskt och nationalkonservativt. I september fick man knappt 29 procent av rösterna i landets parlamentsval och blev således också större än den avgående förbundskanslerns liberalkonservativa Österrikiska Folkpartiet.
Trots det fick Nehammer den första chansen att bilda en ny regering efter att han deklarerat att han inte under några omständigheter tänker regera eller samarbeta med FPÖ överhuvudtaget. Denna regeringsallians kollapsade dock mycket snabbt, varpå Nehammer meddelade att han avgår.
Istället är det FPÖ:s Herbert Kickl som nu får uppdraget av president Alexander Van der Bellen att föra samtal med Österrikiska Folkpartiet och försöka bilda en regering.
– Jag har inte tagit lätt på detta steg. Jag kommer att fortsätta att se till att principerna och reglerna i vår konstitution respekteras och efterlevs på ett korrekt sätt, säger presidenten.
Zuerst das Volk und dann der Kanzler! Heute zum Gespräch bei VdB pic.twitter.com/LFJyIkizrg
— FPÖ (@FPOE_TV) January 6, 2025
Skulle tjäna på nyval
FPÖ har förvisso varit en del av Österrikes regeringsunderlag så sent som 2017 till 2019 – men då med mycket begränsat inflytande under de liberalkonservativas ledning – även denna koalition kollapsade dock.
Enligt bedömare är det inte helt säkert att FPÖ kommer att lyckas samla tillräckligt med stöd för att bilda en regering – men det uppges heller inte finnas några andra realistiska alternativ.
Det är också osannolikt att ett nyval kommer att gynna partiets borgerliga och vänsterorienterade motståndare – opinionsundersökningar pekar istället på att väljarstödet för FPÖ kommer att öka ytterligare om ett sådant äger rum.
Fästning Österrike
Partiets valprogram bär titeln Fästning Österrike, och man har lagt stort fokus på att utlova omfattande återvandringsprogram där ett mycket stort antal migranter från utomeuropeiska länder ska utvisas för att på så sätt uppnå en mer etniskt och kulturellt homogen nation.
Noterbart är att partiet också är mycket kritiskt inställda till Västs sanktioner mot Ryssland och det militära stödet till Ukraina. Partiledaren Kickl anser vidare att ”eliten” i Bryssel har för mycket makt och att det är viktigt att det nationella självbestämmandet ökar i flera frågor.
I EU-parlamentet ingår man också i partigruppen Patrioter för Europa där bland annat Viktor Orbans Fidesz och Geert Wilders PVV också återfinns.