MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 29 maj 2025

torsdag 29 maj 2025

Arlas kor får ”metanreducerande tillskott” – britter manar till bojkott

Klimatöverdrifterna

publicerad 3 december 2024
– av Markus Andersson
Arla betraktar sina egna mjölkkor som stora "miljöbovar".

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att Arla börjat stoltsera med att man ger brittiska mjölkkor fodertillskottet Boaver, för att de ska fisa och rapa mindre och således också släppa ut mindre metan i atmosfären, har tiotusentals britter och människor från andra länder manat till bojkott mot mejerijättens produkter.

Noterbart är att tillskott snarlika Boaver tagits fram med finansiering av ultraglobalisten och mångmiljardären Bill Gates, och att det inte enbart rapporteras att tillskottets långsiktiga hälsoeffekter är okända – utan att de till och med kan vara direkt hälsovådliga.

På sociala medier har ett mycket stort antal människor anslutit sig till krav på att bojkotta mjöljättens produkter och högljutt deklarera att de inte tänker stödja ett företag som ger sina djur vad de menar är experimentella och onaturliga tillskott, och som hävdar att kor eller andra djur utgör ett hot mot klimatet.

Arla hävdar i sin tur att de missnöjda konsumenterna sprider ”desinformation” och att uppgifterna om möjliga hälsorisker för djur eller människor är ”fullständigt falska”.

Den information som sprids på nätet om vår koppling till Bill Gates är helt felaktig och påståendena om hans engagemang i våra produkter är felaktiga”, försvarar man sig, och hänvisar till att Gates inte tycks ha någon direkt koppling till just Boaver, utan har finansierat utvecklingen av en annan och mycket snarlik metanreducerande fodertillsats genom bolaget Rumin8.

Att Gates personligen inte tycks vara involverad i just den här skandalen tycks dock inte lugna de upprörda britterna, och många betonar att de aldrig någonsin mer kommer att köpa Arlas produkter samt uppmanar omgivningen att göra samma ställningstagande.

”Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder”

Noterbart är att Arla även i Sverige sedan länge har en märklig syn på sin egen verksamhet och beskriver ”metanutsläpp från djuren som en av mejeriindustrins största klimatutmaningar”. Redan 2022 lät man också meddela att man kommer att att ge Boaver även till svenska mjölkkor för påstått klimaträddande ändamål.

Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder… Det här är ett bra exempel på innovativa vetenskapliga lösningar och åtgärder som vi vidtar för att skapa en hållbar och motståndskraftig framtid för mejeri. Det ska bli spännande att se hur långt detta kommer att ta oss”, hävdades det bland annat.

Efter den senaste folkstormen mot mjölkjätten och tillskottet har Arla Sverige gått ut med ett nytt pressmeddelande där man deklarerar att ”Boaver har potential att minska metanutsläppen från kor och är en del av vårt arbete med att minska klimatavtrycket från våra produkter”.

Vårt åtagande att minska vår klimatpåverkan är orubbligt, men vi skulle aldrig göra något som äventyrar hälsan hos konsumenter eller välbefinnandet hos djur”, hävdar man vidare och påstår sig beklaga den stora mängd ”felaktig information” som cirkulerar på nätet.

”Används i 25 länder”

Enligt Arla kan Boaver inte föras över till människor när de konsumerar mejeriprodukter, är att betrakta som säkert, och man hävdar vidare att det inte finns någonting som tyder på att tillskottet skadar djuren.

Boaver är särskilt utformat för att brytas ned i kons matsmältningssystem och sönderdelas snabbt till naturligt förekommande föreningar som redan finns i kons mage. Detta innebär att det inte passerar från kon till mjölken. Boaver har utvecklats under 15 år och används i cirka 25 länder för mer än 200 000 kor”, fortsätter man.

Många tycks dock inte vara särskilt imponerade över Arlas löften om att tillskottet är bra och ofarligt. Ett axplock av kritiken och vad den lett till går att ta del av här nedan:

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Climeworks gröna miljardsatsning på Island döms ut som bluffprojekt

Klimatöverdrifterna

publicerad Igår 12:08
– av Redaktionen
Climeworks verksamhet beskrivs som i bästa fall meningslös - i sämsta i fall direkt skadlig.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots löften om banbrytande klimatlösningar har schweiziska koldioxidjätten Climeworks anläggning på Island inte bara fångat in långt mindre än utlovat – den har dessutom släppt ut mer koldioxid än den tagit upp.

Kritiker menar att hela verksamheten är djupt bedräglig och ett av många exempel på bluffprojekt som skapas i syfte att profitera på den påstådda klimatkrisen.

Climeworks, ett schweiziskt företag som marknadsför sig självt som pionjär inom direktupptag av koldioxid (DAC), har misslyckats med att uppnå sina mål på Island trots stora investeringar och medial uppmärksamhet.

Enligt data från verifieringsbolaget Puro.Earth och företagets egna årsredovisningar har Climeworks sedan 2021 endast fångat cirka 2 400 ton CO₂ på Island – långt under det utlovade kapacitetstaket på 12 000 ton. Dessutom har företagets egna utsläpp från verksamheten överträffat infångningen: Bara under 2023 släppte Climeworks ut 1 700 ton CO₂, alltså betydligt mer än det samlade upptaget.

Climeworks första anläggning, Orca, presenterades 2021 med en kapacitet på 4 000 ton CO₂ per år. I verkligheten har den aldrig nått ens hälften av det målet. Den större anläggningen Mammoth, som skulle kunna fånga 36 000 ton årligen, har efter tio månaders drift endast lyckats samla in 105 ton.

Enligt vd:n, Jan Wurzbacher, kräver Mammoth 5 000–6 000 kWh per infångad ton CO₂ – en process som beskrivs som extremt ineffektiv. För att kompensera Islands totala utsläpp (12,4 miljoner ton 2024) skulle 72 terawattimmar energi behövas – fyra gånger landets årliga elproduktion.

Professor: ”En bluff”

Climeworks isländska dotterbolag har ett negativt eget kapital på 3,6 miljarder isländska kronor (30 miljoner dollar) och är helt beroende av finansiering från moderbolaget. Värdet på Orca-maskinen har dessutom skrivits ned med 1,4 miljoner dollar på grund av underprestation.

Oaktat detta har företaget sålt framtida koldioxidkrediter motsvarande en tredjedel av Mammoths planerade kapacitet de kommande 25 åren – trots att över 21 000 privatabonnenter, som betalat i förskott, riskerar att få vänta i decennier på sina certifikat.

Mark Z. Jacobson, miljöprofessor vid Stanford University, kallar hela DAC-industrin för en stor bluff- och bedrägeriverksamhet.

– Direktinfångning är en bluff, koldioxidinfångning är en bluff, blå vätgas är en bluff och elektrobränslen är en bluff. Det här är alla blufftekniker som inte gör något för vare sig klimatet eller luftföroreningarna.

”Halvmagisk teknik”

Michael de Podesta, en brittisk pensionär som betalat 135 000 isländska kronor för 2,2 ton CO₂-infångning, uttrycker liknande farhågor i sin blogg och efter att ha kollat upp företaget mer noggrant bedömer han att han sannolikt blivit lurad.

Det här har alla kännetecken på en bluff. Det råder ingen tvekan om att många högt betalda personer reser världen runt för att sälja sina tjänster till storföretag – med löften om att ta bort koldioxidkrediter i framtiden. De använder en halvmagisk teknik som inte fungerar så bra som utlovat (bättre känd som Orca), men som sägs fungera perfekt i en större version (Mammoth)”.

Jag uppmanas att övertyga mina vänner att gå med i projektet. Svaren är få och fyllda av PR-snack. Climeworks verksamhet ser ut som en bluff och låter som en. Men är det en bluff? Jag vet inte. Jag tror att det skulle kunna fungera, men företagets svar är så ogenomskinliga att det är svårt att säga”, fortsätter han.

Först 2027 vet han säkert om Climeworks faktiskt fångat in de 2,2 ton koldioxid som han betalat för.

Mångmiljonbelopp från USA

Noterbart är också att bolaget har fått eller blivit lovade omkring 800 miljoner dollar i offentliga bidrag, inklusive 625 miljoner dollar från USA:s energidepartement och 5 miljoner dollar från Schweiz. Trots detta ligger kostnaden per infångad ton CO₂ kvar på 1 000 dollar – tio gånger högre än det ursprungliga målet.

På grund av misslyckandena med DAC har Climeworks nu istället börjat satsa på ”förstärkt vittring”, en mycket kontroversiell metod där krossad sten binds med CO₂. Forskare anser dock att detta är ett tecken på desperation för att uppfylla redan sålda krediter.

Sammanfattningsvis pekar kritiker på att Climeworks verksamhet sedan starten varit präglad av överdrivna löften, tekniska brister och ekonomisk oansvarighet. Trots att företaget rankats som ett av världens främsta gröna tech-bolag av Time Magazine, beskrivs dess bidrag till klimatarbetet som marginellt i bästa fall – och i sämsta fall som direkt kontraproduktivt och skadligt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kallaste maj på 20 år i Stockholm

Klimatöverdrifterna

publicerad 25 maj 2025
– av Jan Sundstedt
Snö
Kyla, snålblåst och även snö har till stora delar präglat årets majväder i Sverige. OBS. Snömängden och flickan på bilden är en arkivbild.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Maj 2025 går till historien som den kallaste på två decennier i Stockholm, med rekordkyla och frost som än en gång utmanar bilden av en global uppvärmning. SMHI rapporterar om rekordkyla men hoppas på en varmare juni

Maj månad har präglats av extrem kyla över stora delar av Sverige, där Stockholm noterade den kallaste majmånaden på 20 år med en genomsnittstemperatur på bara 7,2 °C.

Detta slår det tidigare rekordet från 2005, då genomsnittet var 7,8 °C. Den 10 maj uppmättes -1,3 °C i Stockholm, den kallaste majnatten sedan 2005.

I norra och västra Sverige utfärdade SMHI snövarningar för områden som nordvästra Dalarna, västra Hälsingland, sydvästra Jämtland och Dalafjällen, där det föll mellan 5 och 15 cm snö under sena majdagar.

I skidorter som Vemdalen och Sälen rapporterades besvärligt väglag till följd av snön, vilket skapade problem trots att vintersäsongen borde vara över.

Arktisk luftmassa

En arktisk luftmassa driven av en förskjuten jetström ligger enligt SMHI bakom det extrema vädret.

Den kalla majmånaden står i skarp kontrast till den ofta upprepade bilden om global uppvärmning, som hävdar att temperaturerna ständigt stiger.

Medan klimatforskare pekar på att extrema väderhändelser – inklusive kalla perioder – kan vara en del av klimatförändringar, ifrågasätter många om den ensidiga fokuseringen på uppvärmning verkligen stämmer.

I sociala medier har diskussionen blossat upp, där flera röster ironiserar över att Sverige verkar ha ”glömts bort” i den globala uppvärmningens tidevarv.

SMHI:s prognos för juni inger visst hopp om en behaglig försommar med förväntade temperaturer på 15–17 °C i Stockholm, i linje med mer normala värden, men efter en majmånad präglad av frost och snö är det tydligt att vädret kan bjuda på överraskningar – en påminnelse om att klimatdebatten är mer komplex än vad som ofta framställs.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Husägare kan tvingas betala hundratusentals kronor för kommunernas ”klimatåtgärder”

Klimatöverdrifterna

publicerad 13 maj 2025
– av Redaktionen
Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommer kommunerna inte att kunna ta ut "hur höga avgifter som helst" från mark- och fastighetsägare.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny utredning föreslår att fastighetsägare kan bli skyldiga att finansiera kommuners ”klimatanpassningsåtgärder”, med kostnader som kan uppgå till hundratusentals kronor.

Förslaget, som överlämnats till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), ger kommuner rätt att exempelvis bygga översvämningsskydd för att skydda ”angelägenheter av allmänt intresse” – och sedan ta ut avgifter från fastighetsägare som anses dra nytta av åtgärden.

Utredaren Johan Hjalmarsson framhåller själv att begreppet ”allmänt intresse” är medvetet brett och luddigt formulerat.

– Det kan vara byggnader som kommunhus och skolor, men behöver inte vara det. Det kommer att behöva finnas en kommunal koppling, men det behöver inte vara en kommunal anläggning, säger han till statstelevisionen.

För att avgiften ska gälla måste dock en ”betydande risk” för skada vid en specifik naturhändelse existera, och denna risk måste elimineras genom åtgärden. En fastighetsägares totala avgift får inte överstiga 10 procent av fastighetens marknadsvärde.

”Kan inte ta ut hur höga avgifter som helst”

Liberalernas klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari, hävdar i sin tur att förslaget handlar om att hantera den påstådda klimatkrisens direkta konsekvenser:

– På samma sätt som vi har stor respekt och stark vilja att försvara äganderätten i Sverige, följer med äganderätten inte bara friheter utan också skyldigheter. Det här är ett exempel på konsekvenserna av klimatförändringarna som är reella. Inte i framtiden utan idag, och det måste man ha med sig, bedyrar hon.

Hon lovar vidare att kommunerna ”inte kan ta ut hur höga avgifter som helst”.

– Huruvida regeringen kommer att genomföra det här eller inte är ingenting vi kan berätta idag, fortsätter hon och beskriver förslagen som ”intressanta”.

Alla kuststräckor kan inte skyddas

Utredningen föreslår också att staten tar ansvar för att skydda vissa kuststräckor mot översvämningar genom fysiska skydd, och Hjalmarsson medger att man här kommer att tvingas prioritera och välja vad som ska skyddas och vilka samhällen som ska lämnas vind för våg.

– Men det handlar inte om att det här är någonting som förändras över en natt utan det är ju kostnader som kommer att kunna spridas ut under en lång rad år.

Han hävdar att behovet är brådskande och att han ”mött många kommuner som ser behov av att få besked från staten nu”.

Maxtemperaturer på äldreboenden

Utredningen lyfter även behovet av att införa maxtemperaturer i lokaler för särskilt utsatta grupper, som äldre.

– Redan i dag är värmeböljor ett stort problem för äldre i vårt samhälle. Så jag tycker att det är väldigt viktigt att de här frågorna kommer upp i ljuset och att man diskuterar vad vi kan göra, säger Pourmokhtari.

För kommuner kan detta innebära krav på att installera luftkonditionering i äldreboenden.

– Om krav är vägen framåt är det något regeringen kommer behöva titta på. Men insatser kommer krävas, och det görs för lite idag, tillägger ministern.

Utredarens betänkande kommer nu att beredas i Regeringskansliet och skickas ut på remiss enligt gängse rutiner.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Åkesson avfärdar klimatalarmismen: ”Ingen anledning att ha panik”

Klimatöverdrifterna

publicerad 7 maj 2025
– av Redaktionen
Jimmie Åkesson vill att fokus ska ligga på långsiktiga och hållbara satsningar - inte snabba paniklösningar.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Till skillnad från de flesta andra svenska etablissemangspolitiker är SD-ledaren Jimmie Åkesson mycket skeptisk till den klimatalarmistiska retorik som dominerar – och vill att EU ska bromsa sina klimatsatsningar.

Åkesson tror inte att ”klimathotet” i verkligheten är så allvarligt som det ofta utmålas av politiker och i massmedia, och han köper heller inte argumentet att vi måste skynda oss och göra allt vi kan innan det är för sent.

– Jag delar inte uppfattningen att det är så bråttom, säger han till tabloiden Aftonbladet. Istället vill han lägga mer resurser på den militära upprustningen.

– Jag är absolut ingen expert, men alla jag pratar med som på riktigt har satt sig in i vad IPCC:s olika rapporter och scenarier säger, så finns det ingen som helst anledning att ha panik eller klimatångest, eller någonting sådant överhuvudtaget.

Istället för snabba och ogenomtänkta åtgärder som kan få mycket negativa konsekvenser för samhället i stort, argumenterar Sverigedemokraternas partiledare för att vi bör satsa på en långsiktig omställning och elektrifiering.

Att Åkesson avviker från det etablerade narrativet vad gäller klimatfrågan har som väntat inte fallit i god jord hos alla.

Klimatprofessor: ”Väldigt bråttom”

Markku Rummukainen är professor i klimatologi vid Lunds universitet och representerade fram till 2023 Sverige i FN:s klimatpanel IPCC – ett organ som bland annat har till uppgift att sammanställa och presentera forskning kopplad till påstådda klimatförändringar, global uppvärmning och dess konsekvenser.

Klimatprofessorn rasar mot Åkessons utspel och hävdar med bestämdhet att dennes uppfattning går emot IPCC:s rapporter – och till skillnad från SD-ledaren betonar Rummukainen att det är ”väldigt bråttom” att stoppa klimatförändringarna.

– Ja, det är det. Det finns givetvis olika möjligheter för utvecklingen framåt beroende på det vi gör. Det finns möjligheter att begränsa klimatförändringen mellan 1,5 och 2 grader. Om vi inte tar klimatfrågan på allvar så kommer vi hamna på högre siffror.

– Enligt IPCC spelar alla utsläpp roll. Vi ser redan, och påverkas av, effekter av klimatförändringen. Det handlar om stigande temperatur, ökad havsnivå och mer extremer som kraftigare värmeböljor och kraftigare regn. Effekterna ökar snabbt med utsläppen, fortsätter han.

”Går i Putin ledband”

Även Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén upprörs över Jimmie Åkessons kommentarer och menar att han ”fått hela klimatfrågan om bakfoten”.

Helldén gör också upprepade försök att koppla ihop SD-ledaren med Ryssland och Vladimir Putin – detta eftersom rysk gas- och oljeexport påstås gynnas om EU inte storsatsar på ”grön” energi.

– Det skulle stärka de stater som vi nu försöker rusta oss emot. Den politiken han driver är ju verkligen att gå i Putins ledband. Han måste jubla över det som sägs.

– Rysslands enorma export av gas och olja är högre än de bistånd Europa ger till Ukraina. Om EU skulle bromsa klimatarbetet kan Ryssland fortsätta exporten. Det blir Putin som vinner på det, upprepar han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.