Prins Charles vill sätta masker på kor – hyllar ny uppfinning

Klimatöverdrifterna

publicerad 7 maj 2022
- av Sofie Persson
En ko i Storbritannien i den senaste klimatuppfinningen.

Genom att tvinga kor bära mask ska metangas omvandlas till vattenånga och koldioxid – och hjälpa till att ”bromsa klimatförändringarna” – en ny uppfinning som prisas av Prins Charles i Storbritannien.

Djurrättsorganisationen PETA fördömer samtidigt prinsens uttalande och menar att han ”borde skämmas” för att ens överväga tanken.

I Storbritannien har startup-företaget Zelp tillsammans med en av landets största köttproducenter tillverkat vad man anser vara ett steg framåt i ”klimatkampen”. Kor producerar både metan och koldioxid, vilket påverkar klimatet och med tanke på storleken på köttindustrin i världen blir det en hel del ko-utsläpp. En lösning som man nu presenterat är att tvinga korna att ha på sig masker, rapporterar The Telegraph.

Metan kommer ut genom rapningar hos kon och därför har man nu skapat en ny uppfinning som ska omvandla metangasen till koldioxid och vattenånga. Uppfinningen är en form av grimma där det framtill sitter en slags mask, som täcker kons näsborrar. När kon andas ut ska masken fånga in metangasen och omvandla den.

Företaget menar att man hittills fått en metangas-reduktion på 53 procent med maskerna, men hoppas komma upp i 60 procent under nästa år.

Uppfinningen var en av fyra som vann ett 50 000 euro-pris för Royal College of Art som drivs av Terra Carta Design Lab i Storbritannien. I panelen för tävlingen fanns prins Charles som lovordade uppfinningen och menade att den var ”fascinerande”.

Jag kan bara hoppas som ett resultat av detta att vi kommer ha en bättre chans att vinna den här kampen på kortare tid, sade han till uppfinnarna.

Djurrättsorganisationen PETA riktar samtidigt mycket hård kritik mot uppfinningen och även mot Prins Charles för hans lovord.

Man kanske avskriver det som ett grymt skämt, men här är sanningen: att man tvingar kor att bära tjocka ansiktsmasker av plast, säger PETA-direktören Elisa Allen enligt Daily Mail. Prinsen av Wales borde skämmas över att ge denna medeltida anordning en utmärkelse istället för att fördöma den.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!