Explosionen av en Tesla Cybertruck i Las Vegas på nyårsdagen har belyst hur mycket information moderna bilar samlar in om sina förare och händelser runt dem. Teslas VD Elon Musk bistod snabbt polisen med data och videomaterial, vilket hjälpte utredningen att fastställa att det rörde sig om ett självmord snarare än en olycka eller terrorism.
Den insamlade datan har hyllats av polisen för att den kunde bidra till att snabbt klargöra omständigheterna. Samtidigt har insamlingen väckt frågor om integritet och potentiellt missbruk.
– Det är ett tveeggat svärd, säger David Choffnes från Cybersecurity and Privacy Institute i Boston till Washington Post.
– Företagen som samlar in datan kan missbruka den.
Andra, som Tesla-entusiasten Justin Demaree, instämmer i den dubbla aspekten. Han understryker vikten av att hjälpa vid allvarliga händelser, men också oron för hur mycket personlig information som lagras:
– Man vill hjälpa till i en situation där terror kan vara en faktor, men vi vill också värna vår integritet.
Tesla och andra bilföretag har tillgång till omfattande data som bland annat inkluderar kamerainspelningar och platsinformation. Enligt en rapport från Mozilla Foundation från 2023 säger över 75 procent av biltillverkarna att de kan dela eller sälja förardata, ofta utan att förarna är medvetna om detta. Endast två märken, Renault och Dacia, erbjuder förare möjligheten att radera sin personliga data.
Bilar, som ofta förknippas med frihet och självständighet, riskerar att bli ett av de mest övervakade utrymmena i människors liv, varnar experter.
– Det är ironiskt att en symbol för personlig frihet nu är en av de mest övervakade platserna, säger Albert Fox Cahn från Surveillance Technology Oversight Project.