Omkring 200 000 personer i Finland upplever ensamhet på arbetet, visar en ny undersökning från organisationen Helsingforsmission. Samtidigt upplever var tredje finländare ensamhet utanför arbetet.
Cirka 9 procent, nästan var tionde person, uppger att de känner sig ”utanför” i arbetslivet. Vidare svarade en tredjedel att de ”ibland” känner sig utanför i sitt yrke. Cirka 7 procent känner sig alltid, eller ofta, helt isolerade från sina kollegor. Främst är det personer under 30 år som upplever ensamhet, jämfört med äldre åldersgrupper, rapporterar statskanalen Yle om undersökningen.
Trots siffrorna har ändå antalet som känner sig ensamma på arbetet minskat sedan 2022. Idag svarar 52 procent att de aldrig känner sig ensamma, jämfört med 44 procent för två år sedan.
– Även om den arbetsrelaterade ensamheten har minskat, talar vi fortfarande om nästan 200 000 personer som upplever skadlig arbetsrelaterad ensamhet. Det är både dyrt och ohållbart ur ett hälsomässigt och ekonomiskt perspektiv, samt ur ett mänskligt perspektiv, säger Maria Lähteenmäki, chef för ensamhetsarbetet på Helsingfors mission i ett pressmeddelande.
Man pekar också på att arbetsrelaterad ensamhet påverkar både effektivitet och motivation negativt. Det kan även öka frånvaron i arbetet och orsaka hälsoproblem på en psykisk och fysisk nivå.
– Upplevelsen av utanförskap och den ensamhet som följer av detta kan få allvarliga konsekvenser för arbetstagarnas hälsa och välbefinnande. Det är också viktigt att tala om ensamhet på en låg tröskel på arbetsplatserna och att se till att arbetsmetoderna stöder en känsla av gemenskap. Det är särskilt viktigt att ta hand om arbetstagarna i början av karriären, säger Aku-Pekka Laakso, arbetslivsexpert vid Helsingforsmission.
Studien gjordes av Verion på uppdrag av Helsingforsmission mellan 8 och 17 mars i år. Sammanlagt svarade 1602 personer i åldern 18–69 år.