Oslos politiker storsatsar på ramadan

Islamiseringen i Europa

publicerad 11 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Muslimerna gör Oslo till Oslo, enligt kommunfullmäktigeordförande Eirik Lae Solberg.

Oslo blir den tredje storstaden i Europa att på kort tid öppet ta ställning för islam och offentligt fira den muslimska högtiden ramadan med särskild skyltning och belysning.

– Det är en viktig symbol för att Oslo står för gemenskap, inkludering och mångfald, hävdar kommunfullmäktiges ordförande Eirik Lae Solberg.

Oslo stads beslut att fira ramadan har väckt såväl stöd som reservationer bland stadens invånare, rapporterar norska tabloiden Verdens Gang (VG). Stödet står föga förvånande som starkast att finna inom den muslimska delen av populationen.

Beslutet att bli nästa större stad i Europa som öppet tar ställning för muslimska särintressen, kommer i kölvattnet av först Londons och sedan tyska staden Frankfurts beslut att hylla ramadan, något Nya Dagbladet rapporterat om.

Ramadan
Muslimer firar Ramadan. Foto: Rawpixel/iStock

“Viktig symbol”

Oslos kommunfullmäktiges ordförande Eirik Lae Solberg (Høyre) hänvisade till just Londons initiativ som inspiration för Oslo och underströk stadens strävan att “vara inkluderande och uppskatta mångfalden“.

– Ni är en mycket viktig del av den mångfald som gör Oslo till Oslo. Därför är jag väldigt glad över att vi nu har Ramadanbelysning här vid stadshuset. Det är en viktig symbol för att Oslo står för gemenskap, inkludering och mångfald, uttryckte Solberg i sitt öppningstal på söndagseftermiddagen.

En ståndpunkt som kritiker av beslutet hävdar kan ses som en tydlig indikation på ökad islamisk påverkan i Norge.

Bland annat menar man att stadens beslut att spendera över 1 miljon norska kronor på ramadanbelysning kan och bör ifrågasättas, särskilt när medel tas från initiativet Bilfritt stadsliv. Man oroas också över att religiösa och kulturella inslag kan komma att prägla staden på bekostnad av dess sekulära identitet.

Vissa mer hårdföra kritiker, som föreningen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), brände i samband med öppningen en koran utanför stadens stadshus, i protest mot beslutet.

“Lyckligt lottade”

Oslo kommuns fullmäktigeledamot Lae Solberg (H) påpekar att initiativet “är en viktig symbol för gemenskap, inkludering och mångfald“. Under öppningsceremonin betonades detta ytterligare med tal av representanter från muslimska organisationer.

Islamiska rådet i Norge har inte helt otippat uttryckt sin tacksamhet och glädje över Oslo stads deltagande i ramadanfirandet. Masoom Zubair från Islamiska rådet i Norge hyllade i sitt tal stadens beslut.

Vi är lyckligt lottade som får vara en del av detta historiska ögonblick. Det är med stor glädje, stolthet och tacksamhet som jag står här idag för att markera det faktum att Oslo stad vill markera och fira Ramadan med oss alla.

Ramadanljusen, som nu lyser upp Roald Amundsens gate och Fridtjof Nansens plass, kommer att förbli tända fram till den 8 april då fastemånaden avslutas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!