Frankfurt blir första tyska stad att hylla Ramadan

Islamiseringen i Europa

publicerad 7 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Ramadan
Genrebild - muslimsk familj firar Ramadan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frankfurt blir nu Tysklands första stad att öppet hylla Ramadan. Stadens styre, med De Gröna i spetsen, har beslutat hänga upp Ramadanbelysning, inspirerade av Londons skyltning på Piccadilly Circus förra året.

Ljusen, som nu hängs upp nära konsertsalen Alte Oper, ska lysa under hela fastemånaden och blir således makthavarnas nästa steg mot att normalisera islam i Tyskland.

Enligt uppgifter från tyska Bild har arbetare sedan ett par dagar tillbaka förberett installationen av ljus i form av stjärnor och halvmånar. Texten ‘Glad Ramadan’ på ljusen stoppades förra året av CDU, men De Gröna, som i dagsläget har majoritet i Frankfurt, lyckades i år driva igenom förslaget.

Partiet menar att de genom att dekorera staden under Ramadan skickar en viktig signal om att “uppskatta det muslimska livet i Frankfurt“. Bürgermeister Nargess Eskandari-Grünberg framhåller att ljusen representerar gemenskap och “står emot fördomar, diskriminering, antimuslimsk rasism och antisemitism“.

Drevs igenom bakom lyckta dörrar

Initiativet Ramadan Lights grundare är Aisha Desai. Hon har arbetat med projektet i över tre år med målsättningen “att lyfta islams betydelse” för medborgarna i den tyska staden Frankfurt.

Som stolt muslim ville jag ta med mig lite av min barndomsmagi till mitt samhälle och för tre år sedan började den resan med Ramadan Lights. Våra generösa givare har hjälpt oss att gå från klarhet till klarhet.

Det är värt att notera att De Gröna hållit förslaget relativt lågt under radarn för övriga partier i rådhuset. Många politiker i Frankfurt är därför överraskade av uppbyggnaden av belysningen.

150 000 muslimer

När De Grönas initiativ nu klubbats igenom möts det av blandade reaktioner.

Kritiker ifrågasätter kostnaderna för detta i jämförelse med stadens julbelysning. Enligt Bild:s uppgifter kommer Ramadan-ljusen att hängas upp i fem enorma stålvajrar över stadens gågata till en kostnad av mellan 50 000 och 100 000 euro.

Som jämförelse kan nämnas att julbelysningen i Frankfurt kostade 75 000 euro. Kostnaden för det hela åläggs utöver mindre bidrag från donatorer främst skattebetalarna.

Upp till 150 000 muslimer bor i Frankfurt, motsvarande cirka 15 procent av befolkningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!