De senaste fem åren har fler politiker tappat förtroendet för landets massmedier, enligt en undersökning från norska statskanalen NRK. Sju av tio stortingsrepresentanter uppger att man har tappat förtroendet för de norska medierna.
Förra året skickade statskanalen ut en enkät till riksdagsledamöter gällande deras förhållande till medierna i Norge. Enkäten var anonym och bestod av ett antal påståenden som man ombads ta ställning till. Av de 169 folkvalda som sitter i stortinget svarade 102 stycken.
På påståendet ”Mitt förtroende för media har försvagats under de senaste fem åren” svarade 69 procent att man till viss del, eller instämmer helt, med det. Vidare svarar 43 procent att de inte alls eller i viss mån instämmer i påståendet att den politiska bevakningen i media fokuserar på frågor som är relevanta för allmänheten. 80 procent instämmer helt eller delvis i påståendet att medierna är mer intresserade av personer än av frågor.
– Jag tycker att resultatet ger anledning till oro. Det är sällan ett gott tecken när förtroendet sjunker, säger folketingsledamoten Øystein Mathisen från Arbeiderpartiet till NRK.
Vilseledande rubriker
36 av de som svarade har även valt att dela med sig av sina tankar kring det hela med tidningen. Där uttrycker flera att media ofta har vilseledande rubriker och att de anser att medierna inte är tillräckligt bra på att rapportera när politiker blivit ”rentvådda” efter uppmärksammade skandaler.
Masud Gharahkhani från Arbeiderpartiet, som är talman i norska Stortinget, är inte förvånad över resultatet men menar att ämnet är viktigt. Han pekar mot att det de senaste åren har funnits rätt krävande frågor som inte handlar om politik, samt att samhället präglats av ett antal politiska skandaler som #metoo, plagiat och opartiskhet.
– Det oroar mig när så många svarar som de gör. Om vår demokrati ska överleva måste vi ha människor som vill engagera sig ideellt, antingen som riksdagsledamöter eller i kommunfullmäktige, säger han.