Vinäger en effektiv rengörare

publicerad 1 maj 2014

När vin blir till vinäger omvandlas etanolen i vinet till ättiksyra – ett ämne som visat sig mycket effektivt när det gäller att bekämpa mykobakterier, inklusive den mycket reisistenta Mycobacterium tuber-culasis. Det framgår i en rapport av ett internationellt forskarlag som publicerat sina upptäckter i mBio.

De medel som i dag används för desinfektering är giftiga och frätande, eller för dyra för att användas i de resursfattiga länder där tuberkulosen härjar. Men vinäger är bil­ligt och dödade effektivt tuberkulosbakterien, även i varianter som är resistenta mot de flesta former av antibiotika, efter 30 minuters exponering i en sexprocentig lösning av ättiksyra.

Forskarna framhäver att det i dagsläget endast är en intressant observation. Huruvida man kommer att kunna använda vinäger i steriliseringsprocesser eller för att desinficera bakteriekulturer återstår att se.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.