Vattenfall möter stark kritik för sin satsning på vindkraftverk i en skog i Skottland. Naturskyddsorganisationer pekar bland annat på att skogsavverkningen kommer att påverka den europeiska vildkattens habitat.
Den europeiska vildkatten, även kallad skotsk vildkatt, är det sista vilda kattdjuret på de brittiska öarna. Det exakta antalet kvarvarande vildkatter i Skottland är oklart, men arten anses vara ”funktionellt utrotad” – vilket betyder att den är så fåtalig att den inte längre spelar någon viktig ekologisk roll i sitt ekosystem.
Clashindarroch-skogen i östra Skottland, som täcker 59 kvadratkilometer, är ett av få områden där vildkatten fortfarande lever. 2015 fick Vattenfall tillstånd att bygga en vindkraftpark med 18 turbiner i skogen, och 2020 ansökte företaget om att bygga ytterligare 14 vindkraftverk. Ansökan mötte starkt motstånd, särskilt från organisationen Wildcat Haven som arbetar för att skydda vildkattorna.
Skogen beskrivs som en väldigt tät granskog med få stigar, men den innehåller också äldre lövträd. Skogen har också stor biologisk mångfald med andra hotade arter som utter, duvhök, röd ekorre och ett antal fladdermusarter.
”Det är absurt”
Vildkatten behöver stora skogar med äldre träd som det finns håligheter i där de kan ha sina lyor och skydda sina ungar. Enligt Wildcat Haven skulle Vattenfalls planerade avverkning skada vildkatten allvarligt och även den ökade mänskliga närvaron påverka vildkatten, som till sin natur är extremt skygg. De anklagar dessutom företaget för ”greenwashing”.
– De hävdar att det är okej att avverka Clashindarroch eftersom de planterar träd på andra ställen. Så vad är det meningen att vildkatterna ska göra. Vänta 20 år på att träden ska växa och sedan flytta? Det är absurt och det är bara greenwashing, säger grundaren Paul O’Donoghue till Natursidan.
– Kort sagt, Vattenfall hotar den framtida existensen för den skotska vildkatten, som är världens mest sällsynta kattdjur, fortsätter O’Donoghue.
Vattenfall hävdar att man gjort tillräckliga undersökningar kring vildkatten och menar att man kommer att ta hänsyn till arten när man avverkar skog.
Trots protesterna godkände den skotska regeringen Vattenfalls ansökan, vilket föranlett Wildcat Haven att ta till juridiska åtgärder för att försöka stoppa projektet. Deras inledande försök avvisades i domstol, men i mars i år överklagades beslutet, och frågan väntas nu prövas på nytt.
Fakta: Europeisk vildkatt (Felis silvestris silvestris)
Vildkatten finns i delar av Europa, som exempelvis Skottland, Frankrike och Spanien, samt i delar av Asien.
Hanar kan väga mellan 3 och 6,5 kilo samtidigt som honor väger kring 2,3 till 4,9 kilo. Katterna är gråbrunspräckliga med inslag av svarta streck och vid svansspetsen finns tre typiska mörka ringar.
Skotsk vildkatt och europeisk vildkatt har "klumpats ihop" och blivit till en art. Det främsta hotet mot vildkatter generellt är att de har och fortsätter att korsas med tamkatter och på så vis suddas gränserna mellan arterna ut.
Tamkatten domesticerades däremot inte från den europeiska vildkatten, utan från den afrikanska falbkatten (Felis silvestris lybica).