I ett större projekt, där bland andra svenska Nordens Ark medverkat, har man under sommaren släppt ut 19 skotska vildkatter i en nationalpark i Skottland. Arten är idag hotad och projektet handlar om att bevara och återinföra arten i skotsk natur.
De första vildkatterna har, av organisationen Saving Wildcats, släppts ut i små grupper under sommaren kring Cairngorms National Park och följs med hjälp av GPS. De flesta katter håller sig än så länge i närheten av de platser där de blev utsläppta, men vissa har vandrat längre.
– Katterna använder sig typiskt av en blandning av öppen gräsmark, blandad skog och strandnära miljöer, vilka tillhandahåller bytesdjur som möss och sorkar, samt erbjuder skydd där de kan gömma sig från störningshot, inklusive människor och hundar, säger Dr Keri Langridge, som leder spårningen av katterna, i ett pressmeddelande.
Projektet leds även av Royal Zoological Society of Scotland (RZSS) i samarbete med NatureScot, Forestry and Land Scotland (FLS), The Cairngorms National Park Authority, svenska Nordens Ark och spanska departementet för hållbarhet och miljö.
“Funktionellt utrotad”
Det är idag osäkert hur många vildkatter i Skottland som finns kvar, men den anses vara “funktionellt utrotad”, vilket innebär att den har så låga populationsantal att den inte längre har någon betydande ekologisk funktion i sitt ekosystem. Det främsta hotet mot vildkatter generellt är att de har och fortsätter att korsas med tamkatter och på så vis suddas gränserna mellan arterna ut.
Trots att man använt sig av en metod som kallas “soft-release”, som inkluderar bland annat att man har en acklimatiseringsperiod för djuret i dess avsedda habitat innan man släpper ut det helt, väntar nu åtskilliga risker för katterna när vintern anländer. Kallt väder och färre byten skapar utmaning för djuren. En av katterna har redan avlidit till följd av en infektion i magen.
– Det skulle vara mycket ovanligt att alla utsläppta vildkatter skulle överleva det första året, även med projektets omsorgsfulla förberedelser, säger Dr Helen Senn, chef för Saving Wildcats-projektet.
Däremot är man hoppfull för framtiden, nyligen föddes 13 kattungar som man planerar att släppa ut i det vilda nästa sommar.
Fakta: Europeisk vildkatt (Felis silvestris silvestris)
Skotsk vildkatt klassas idag inte som en egen art, utan "klumpas ihop" med den europeiska vildkatten som är en underart till vildkatt (Felis silvestris).
Den skotska vildkatten kallas ofta för tigern från högländerna och är en extremt skygg art. Den lever oftast i löv- eller blandskogar där den jagar smågnagare.