MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 26 mars 2025

onsdag 26 mars 2025

Stortinget röstar ja till djuphavsbrytning

publicerad 16 januari 2024
– av Sofie Persson
Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Norska stortinget röstade ja till att tillåta gruvbrytning på havsbotten, ett beslut som fått mycket hård kritik från flera håll. Norge blir således det första landet i världen att tillåta djuphavsbrytning.

Redan under förra året meddelade den norska regeringen att man ville öppna upp för djuphavsbrytning, det vill säga gruvdrift på havsbotten för att komma åt mineraler och metaller. Beslutet kritiserades starkt av bland andra Världsnaturfonden WWF eftersom det finns risker med att äventyra ekosystemen på havsbotten.

Ett antal studier varnar exempelvis för oåterkalleliga störningar av ekosystemen, men också för att man helt enkelt inte vet vad som kan hända eftersom man har för lite kunskap. I Japan testade man under 2020 att utvinna kobolt från havsbotten under endast två timmar. Forskare valde att undersöka området före koboltutvinningen och ett år efter att man avslutat gruvdriften. Då upptäckte man att den lokala fiskpopulationen minskat med 43 procent. I närliggande områden var minskningen ännu högre och hade minskat med hela 56 procent.

Miljörörelsen demonstrerade

Under tisdagen röstade Stortinget ja till att öppna upp sina havsområden för utvinning av djuphavsmineraler, rapporterar norska statskanalen NRK. Utgången av omröstning var väntad då Arbeiderpartiet och Senterpartiet redan i december meddelade att de kommit överens med Fremskrittspartiet och Høyre om att påbörja projektet.

Miljörörelsen demonstrerade utanför Stortinget och hade även en namnlista med 500 000 underskrifter riktad till bland andra statsminister Jonas Gahr Støre. I november skickade också 120 riksdagsmän och EU-parlamentariker från 19 olika parlament ett brev till Norges politiker med uppmaningen att säga nej till gruvbrytningen.

Området för gruvdriften är mellan Svalbard och ön Jan Mayen, och är 280 000 kvadratkilometer stort. Mineralerna man hoppas utvinna är kobolt, magnesium, nickel och koppar.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Frederiksen fördömer USA-toppars Grönlandsbesök: ”Oacceptabla påtryckningar”

publicerad Igår 16:20
– av Isac Boman
Frederiksen menar att Grönland varken vill eller behöver USA-topparnas närvaro just nu.

I helgen besöker vicepresidenten JD Vances hustru Grönland tillsammans med USA:s säkerhetsrådgivare Mike Waltz och energiministern Chris Wright.

Någon inbjudan har de inte fått, varken från grönländskt eller danskt håll – och Mette Frederiksen menar att det handlar om ”oacceptabla påtryckningar” och att president Trump menar allvar med sina hot om att ta kontroll över jätteön.

USA beskriver besöket som inofficiellt, men det kommer kort efter att Trump vid upprepade tillfällen har satt press på Grönland och Danmark med sina uttalanden om att USA önskar ta över ön.

– Detta kan inte ses oberoende av de uttalanden och rapporter som vi har hört från den amerikanska sidan, från januari och fram till nu, säger Frederiksen till TV2 och argumenterar för att ”man inte kan göra ett privat besök med officiella representanter från ett annat land”.

– Det här är helt klart inte ett besök som handlar om vad Grönland behöver eller vad Grönland vill ha av besökare utifrån nu.

”Han vill ha Grönland”

Trump-administrationens representanter hävdar själva att det handlar om ett rent kulturellt besök och att man bland annat kommer att närvara vid en slädhundstävling.

Den förklaringen ger dock Frederiksen inte mycket för, och hon pekar på att det just nu pågår regeringsförhandlingar efter det grönländska valet tidigare i mars – dessutom har grönländska politiker uttryckligen tackat nej till utländska statsbesök just nu.

– President Donald Trump är seriös och uppriktig. Han vill ha Grönland, varnar Danmarks statsminister.

”Vi är allierade”

Grönlands regeringschef, Múte B. Egede, har sagt att det oinbjudna besöket tydligt visar tecken på bristande respekt för Grönland från amerikanernas sida, och Frederiksen delar den synen. Hon betonar också att Danmark och USA länge haft ett nära samarbete och att hon fortsatt betraktar landet som en viktig allierad.

– Det finns inget annat än en önskan från både Grönlands och Danmarks sida att samarbeta med amerikanerna. Vi är allierade. Vi har ett försvarsavtal om Grönland som går tillbaka till 1951.

– Men det är klart att när man organiserar ett besök på det här sättet och de grönländska politikerna tydligt säger att de inte vill ha besöket, så kan man inte tolka det som respektfullt, fortsätter hon.

Nordiskt sedan 1000 år

Grönland har varit danskt sedan tidigt 1700-tal. Först som koloni, sedan som ett danskt län och idag som en autonom och till stora delar självstyrande region i det danska riket. Redan för 1000 år sedan upptäcktes dock ön av nordiska äventyrare – vilket Nya Dagbladet också skrivit om.

Idag befolkas ön främst av inuiter och självständighetsrörelsen är stark på ön, där de flesta partier är av uppfattningen att Grönland varken bör vara danskt eller amerikanskt – men där man har olika syn på hur och i vilket tempo suveräniteten ska uppnås.

I det gångna valet blev socialliberala Demokraatit största parti – till många danska politikers stora lättnad. Även om även detta parti vill se grönländsk självständighet menar man att en sådan måste åstadkommas gradvis och vill fortsätta ha täta förbindelser och en god relation med Danmark – samtidigt som man ser negativt på USA:s ambitioner att ta över densamma.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Lise: ”Jag följde myndigheternas råd – det kostade mig två år av mitt liv”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad Igår 13:07
– av Redaktionen
Covidvaccinet gjorde Lise Sørensens liv till ett helvete - samtidigt möttes hon av hånfulla blickar och ifrågasättanden.

När Norge stängde ner under coronarestriktionerna gjorde journalisten Lise Sørensen som de flesta andra – hon följde myndigheternas råd och tog de rekommenderade sprutorna. Redan efter andra dosen började hennes hälsa vackla och vägen till helvetet var ett faktum. När hon sedan ställde frågor kring vaccinet möttes hon av hånfulla blickar.

Under covid uppmanades människor starkt att injicera det vaccin som myndigheterna rekommenderade. Uppmaningen var mer ett indirekt tvång där hot om uteslutning i samhället hela tiden låg och lurade. I Norge ansåg poddvärden Ole Asbjørn Ness att alla som inte tog vaccinet borde skatta 50 000 norska kronor.

Jag skulle hellre vara 50 000 kronor fattigare än att få två år av mitt liv förstörda av covidvaccinet”, skriver Lise Sørensen i en debattartikel i tidningen Document.

Sørensen var 24 år gammal när det första vaccinet kom och hon tog det likt de flesta andra norrmän. Den första dosen med Pfizer gick problemfritt, men när hon tog dos nummer två med Moderna gick det snabbt utför.

Det började omedelbart. Jag svimmade, blev illamående och fick ligga länge i väntrummet innan jag kunde åka hem. Timmar senare började det verkligen. Min feber steg till över 40 grader, min kropp brände invärtes och jag skrek av smärta: ”Så här känns det att dö”.

Sjukvården sade till henne att man bara kunde vänta och se. Febern släppte, men kom tillbaka och efter en vecka fick hon träffa en läkare. Där konstaterades att 24-åringen hade fått Epstein-Barr-viruset, känt som körtelfeber, och var något som hon haft som barn. Teorin är att denna sjukdom endast drabbar människor en gång i livet.

Men nu var den tillbaka – till följd av att vaccinet hade stört kroppens naturliga balans. Jag var inte ensam om att betala priset – jag smittade också min dåvarande partner”.

Två år försvann

Under de närmaste två åren var Sørensen sjuk vilket medförde att hennes studier försenades och att det stora intresset för löpning fick ta stryk. När hon ställde frågor kring vaccinet möttes hon av hånfulla blickar.

Vaccinet var ”helt säkert” och biverkningar ansågs vara sällsynta isolerade incidenter. Varje gång jag berättade att jag var sjuk fick jag samma blick: ”Åh ja, du är en av dem, ja.” Det fanns inget utrymme för dem som hade upplevt något annat”.

Sørensen pekar mot att de frågor hon ställde då borde ha varit en del av en naturlig och öppen dialog, men att de istället stämplades som farliga. Liksom då, och även nu, följs ett fastlagt narrativ i samhället. Historien har visat oss hur farligt det är när kritiska frågor undertrycks, menar hon.

Det här handlar inte längre bara om pandemin eller vacciner. Det handlar om ett mönster där makthavare kontrollerar berättelsen och marginaliserar oliktänkande för att säkra sin position. Om vi inte ställer frågor nu kan det snart vara för sent”, skriver hon och fortsätter:

Yttrandefriheten är hörnstenen i ett öppet samhälle. Utan den förlorar vi möjligheten att utmana makten, och utan den, vad har vi då kvar? Då är det bara en tidsfråga innan vi lever i ett auktoritärt samhälle”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Finlands president: ”Militarisera Ukraina till tänderna”

Kriget i Ukraina

publicerad 21 mars 2025
– av Redaktionen
Alexander Stubb och Nato-toppen Mark Rutte.

Finlands president Alexander Stubb har uppmanat Ukrainas finansiärer i Väst att förse landet med ännu mer vapen och ekonomiskt bistånd, och hävdar att detta kommer att avskräcka Ryssland.

Uttalandet gjordes kort efter ett möte med Volodymyr Zelenskyj i Helsingfors. Samtidigt pågår förhandlingar inom EU om att fördubbla unionens vapenbudget.

EU:s utrikespolitiska chef, Kaja Kallas, hade tidigare presenterat en plan för att öka EU:s finansiering till Ukraina från 20 miljarder euro under 2024 till 40 miljarder euro i år. I en kommentar till den italienska tidningen La Stampa medgav hon dock att hon mött motstånd från Italien, Frankrike, Spanien och Portugal. Enligt tidningen har en övre gräns på 5 miljarder euro istället fastställts för donationerna.

Stubb uttalade sig till den politiskt orienterade tidningen Politico på onsdagen och hävdade då att en ”avskräckning – som bygger på att militarisera Ukraina till tänderna” skulle vara det mest effektiva sättet att avsluta kriget.

Finlands president beklagade att Kallas inte lyckats samla stöd för sin plan och hoppades att EU:s stats- och regeringschefer skulle kunna rädda stödpaketet.

– Det är nu mycket viktigt att sända ett budskap från Europa om att det militära, politiska och ekonomiska stödet fortsätter, framhöll han. Han betonade även att sanktionerna mot Ryssland måste skärpas samtidigt som landets frysta tillgångar enligt Stubb bör beslagtas för att öka pressen på landet.

Vapenvila förhandlas

Vidare betonade Stubb att han stödjer ett eventuellt ukrainskt medlemskap i både EU och militärpakten Nato. Det sistnämnda har dock Trump-administrationen uteslutit.

Moskva har konsekvent fördömt Natos utvidgning österut och betraktar alliansen som ett hot mot Rysslands nationella säkerhet. President Vladimir Putin och andra höga tjänstemän har upprepade gånger hävdat att ambitionen att inkludera Ukraina i Nato var en av de främsta drivkrafterna bakom kriget 2022.

Stubbs uttalanden kommer mitt i förhandlingar om ett 30-dagars eldupphör, föreslaget av USA:s president Donald Trump, med målet att stoppa långdistansattacker mot energiinfrastruktur från båda sidor. En ny samtalsrunda mellan ryska och amerikanska delegationer är planerad till den 24 mars i den saudiarabiska staden Jeddah.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Finländarna lyckligast i världen – Sverige på fjärde plats

publicerad 21 mars 2025
– av Sofie Persson
Många finländare upplever en stark känsla av frihet i sitt liv.

Finland har återigen utsetts till världens lyckligaste land enligt en ny rapport. De fyra högsta placeringarna i rangordningen innehas samtliga av nordiska länder.

Sedan 2012 har World Happiness Report mätt lycka globalt. Rapporten baseras på faktorer som förväntad livslängd, korruption, BNP per capita, socialt stöd och individens frihet att fatta egna beslut. Dessutom får cirka 1 000 deltagare från 140 länder bedöma sin livskvalitet på en skala från 0 till 10 genom att svara på över 100 frågor.

Finland utses för åttonde året i rad till världens lyckligaste land. I rapporten får landet ett genomsnittsbetyg på 7,736.

Danmark och Island placerar sig på andra respektive tredje plats med genomsnittsbetygen 7,521 och 7,515. Sverige följer på fjärde plats med 7,345, medan Norge är det nordiska land som rankas lägst på en sjundeplats.

Stark frihetskänsla

Finlands förstaplacering förklaras av landets starka ekonomi, fungerande sociala trygghet, goda familje- och vänskapsrelationer, hög livslängd och låg korruption.

Finländare har generellt ett högt förtroende för både myndigheter och varandra. Dessutom upplever många en stark känsla av frihet, särskilt när det gäller livsval.

Det finländska samhället är väldigt flexibelt då det kommer till livsomställningar. Det här är en av nycklarna till ett lyckligt liv, säger forskaren Jennifer De Paola på Helsingfors universitet enligt finska statskanalen Yle.

”Ordet lycka förvirrar människor”

Vidare påpekar hon att det snarare handlar om nöjdhet än ren lycka.

Användningen av ordet lycka förvirrar människor. Vi undrar ofta hur finländarna kan vara lyckligast när de inte ens ler.

Bland de länder som återfinns lägst i rapporten finns Libanon, Demokratiska republiken Kongo och Jemen. Afghanistan hamnar längst ner på listan som världens minst lyckliga land.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.