Stadsgrönska minskar brottslighet

publicerad 9 april 2013

Tvärtemot den spridda uppfattningen, att vegetation i städer uppmuntrar till brott som rån och överfall, har forskare visat att välvårdad stadsgrönska har en dämpande effekt på brottslighet, enligt en studie som publicerats i tidskriften Landscape and Urban Planning.

Grönska i urbana miljöer har en harmoniserande effekt visar nya studier. Foto: Flickr/Hackimaki/CC BY-SA 2.0
Grönska i urbana miljöer har en harmoniserande effekt visar nya studier. Foto: Flickr/Hackimaki/CC BY-SA 2.0

Forskare sammanställde data från Philadelphia och räknade bort socioekonomiska faktorer som fattigdom, utbildningsnivå och be­folkningstäthet. De såg då att närvaron av gräs, träd och buskar var förknippat med lägre andel brott, särskilt rån och överfall.

Författarna tror att detta kan hänga samman med att välskötta grönområden uppmuntrar till social interaktion och har en lugnande effekt.

– Att minska avrinningen av dagvatten, förbättra livskvaliteten och minska brottsligheten –  alla de målen gynnas genom att väl­skött vegetation ökar i staden, säger forskaren Jeremy Mennis till EurekAlert.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.