Vintern 2020 har hittills varit ovanligt mild, något som Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI beskriver som ”allvarligt” och vidare menar att det är den globala uppvärmningen som ligger bakom avvikelserna.
– Hela tio av årets tolv månader har varit varmare än normalt med extra stora avvikelser under januari, juni och november, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI till skattefinansierade SVT.
– Det är klart att läget är allvarligt, hävdar han vidare.
Enligt SMHI:s egna beräkningar blir årsmedeltemperaturen för 2020 omkring 7,5 grader – en halv grad varmare än exempelvis 2014.
– I vintras dominerades vädret av milda sydvästvindar från Atlanten, vilket gör att det varit varmt i hela Skandinavien. Ovanpå detta finns den globala uppvärmningen som bidrar till att det var varmare än vad det skulle varit under en motsvarande vinter med sydvästvindar innan klimatförändringarna började, hävdar Erik Kjellström och nämner sedan än en gång den globala uppvärmningen som en förklaringsmodell för temperaturskillnaderna.
Noterbart är dock att maj och juli under 2020 var kallare än vanligt, något som Kjellström också medger.
– Det finns inget positivt i det. Vi ser att det blir varmare globalt och i Sverige, och forskningen pekar på att klimatet fortsätter att förändras så länge koldioxidhalten i atmosfären ökar. Så budskapet är att växthuseffekten måste bromsas innan det går för långt, säger Erik Kjellström.
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) är en expertmyndighet som lyder under Miljödepartementet och vars uppgift är att ta fram prognoser för väder, vind, vatten, klimat och miljö. Huruvida det också ingår i uppdragsbeskrivningen att komma med värdeladdade utspel om vädret och temperaturskiftningarna är oklart.