Forskare har upptäckt en oväntad ansamling av radioaktivt material efter olyckan i Fukushima 2011.
Det rör sig om sand och bräckt grundvatten under stränder upp till över 95 kilometer bort. Sanden har tagit upp och behållit radioaktivt cesium, och sakta släppt ut det i havet.
”Ingen utsätts för eller dricker det här vattnet, så folkhälsan är inget stort orosmoment här. Men den här nya och oväntade vägen för lagring och utsläpp av radionuklider till havet bör beaktas vid förvaltningen av kustområden där kärnkraftverk ligger”, skriver forskarna i studien som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Forskarnas teori är att stora mängder av det radioaktiva cesium-137 som släpptes ut vid olyckan sköljdes utefter kusten av havsströmmarna och sköljdes in över stränder med tidvattnet.
Mängden förorenat vatten som läcker tillbaka i havet från dessa stränder är nu lika stor som utsläppen från både själva kärnkraftverket, och utflödet från floder som fortfarande sköljer ut partiklar förorenade av cesium. Samtliga tre källor är dock tusentals gånger mindre än de var under dagarna efter olyckan, skriver universitetet.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet