Omtvistad gruva i Kallak rör upp känslor

publicerad 4 september 2013

Det brittiska gruvbolaget Beowulf planerar att börja bryta järnmalm i norrländska Kallak utanför Jokkmokk. Men många är upprörda över att utländska bolag kommer in och “tömmer” marken utan att behöva betala en endaste krona.

Aktivister har satt upp tält och barrikader för att hindra fordon att ta med sig järnmalm från gruvan. Vissa aktivister har gått så långt att de cementerat fast sig i marken.

Polisen har fått hård kritik för hanteringen av demonstranterna. En hjullastare användes bland annat för att knäcka barrikaden som demonstranterna byggt upp och stundtals var situationen livsfarlig. Se klipp:

Infekterad fråga
Polisen är bekymrade över att vissa aktivister hindrar arbetet med järnmalmsgruvan och att man barrikaderat vägar. Stämningen i byarna runt omkring har infekterats av Kallaksgruvan. Kommer gruvan att förstöra naturtillgångarna eller skapa arbetstillfällen? Det frågar sig många, och åsikterna går isär.

Det har gått så långt att vissa företagare inte vågar uppge offentligt att man är positivt inställda till gruvbrytningen, för att man inte vill förlora kunder. Enligt en person som NSD pratat med har gruvfrågan delat Jokkmokk i två läger.

– Jag har startat Facebook-sidan Gruva i Jokkmokk ja eller nej. Jag vill ha en diskussion med alla argument, säger Nicklas Lundmark, som är positivt inställd till gruvan, till tidningen.

Samerna protesterar
De som motsätter sig att utländska företag får komma in och bryta upp den svensk-samiska marken, utan att Sverige får någon ersättning över huvud taget, är bland annat samer som anser att gruvbrytningen koloniserar samernas landområden och kulturarv.

“Beowulf är ett privatägt brittiskt bolag. Sverige får ingen del av bolagets vinster. Detsamma gäller i stort sett all annan pågående mineralprospektering i de samiska områdena där australiska, kanadensiska och brittiska bolag dominerar”, skrev fyra samiska företrädare i en artikel på DN:s debattsida den 21 augusti.

De som protesterar mot gruvan har fått ett starkt stöd av en del av lokalbefolkningen. Flera aktivister har erbjudits husrum, mat och har fått duscha hemma hos gruvmotståndare från Kallakområdet som inte deltar i protesterna, men ändå vill visa solidaritet med aktivisterna.

Politiker stödjer koloniseringen
Men hos Socialdemokraterna, som tillsammans med lokala Framtid i Jokkmokks kommun (FJK) styr Jokkmokk, ser man positivt på brytningen av järnmalm och gruvplanerna. Enligt det vikarierande kommunalrådet Anna-Greta Kvickström (S) har gruvan potenital att skapa arbetstillfällen.

Vi har förlorat 900 invånare de tio senaste åren. En gruva kan vända  befolkningsutvecklingen, skapa många nya jobb och sätta stopp för avfolkningen, säger Kvickström (S) till SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!