Byar tvingas lämna plats för gruva

publicerad 9 juni 2016
Aitikgruvan

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två byar tvingas att flytta när Boliden utökar Aitikgruvan utanför Gällivare, rapporterar Supermiljöbloggen. År 2020 ska byn Sakajärvi vara tömd. Tre år senare står nästa by, Liikavaaras, på tur.

Aitikgruvan, som nu utvidgas, bryter årligen nästan 37 miljoner ton malm. Men det är en procent av det som bryts som är mest intressant — koppar. Enligt bolaget är det en av de lägsta halterna I som bryts i världen, men höga metallpriser gör det ändå lönsamt.

660 miljoner kronor ska ha säkrats till att städa upp efter gruvan när den är uttjänt, men det finns inga garantier för att det räcker.

— Till skillnad från många andra ämnen är koppar särskilt giftig i vissa nivåer. Det gör att kopparutsläppen måste begränsas kraftigt, säger David Berggård, ansvarig för gruvfrågor på Länsstyrelsen i Norrbotten, till SVT.

– Hanteras inte de gråbergsupplag eller de sand­magasin som finns på rätt sätt genom täckning och andra åtgärder, riskerar vi att få stora läckage av tungmetaller och surt vatten. På sikt kan det skada vattendrag, omgivande mark och växtlighet, fortsätter han.

År 2000 skedde det ett dammhaveri i Aitikgruvan där 1,6 miljoner kubikmeter förorenat vatten läckte ut i vattendragen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!