Kraftigt minskad älgstam i Sverige

Den biologiska mångfalden

publicerad 3 september 2024
- av Redaktionen
Efter förra jakten fanns det cirka 200 000 älgar i Sverige.

Älgstammen i Sverige har minskat markant sedan 2015 – nästan med 25 procent. I vissa län har drygt en tredjedel av djuren försvunnit och nu väljer många jaktlag själva att skjuta färre djur än de tilldelats.

– Jägarna försöker aktivt bromsa nedgången i älgstammen, säger Fredrik Widemo, klövviltsforskare på SLU, till statskanalen SVT.

Efter jakten 2023 fanns det omkring 200 000 älgar i i Sverige, och i många delar av Sverige har beståndet minskat kraftigt de senaste åren. Sedan 2015 har den nationella älgstammen minskat med 23,1 procent, men i Gävleborg handlar det om en 42-procentig minskning, i Södermanland om 37,4 procent, i Uppsala 36 procent och i Västerbotten 33,8 procent.

2012 sattes det upp nationella mål om att minska stammen i en förhoppning att detta skulle leda till mindre betesskador på skogarna – så verkar det dock inte ha blivit.

– Vi ser generellt att det inte finns någon koppling mellan skogsskador och hur mycket älg det finns, förklarar Widemo.

Halverad avskjutning

Förra året sköts det också betydligt färre djur än vanligt, och flera jaktlag ska ha protesterat mot hur älgarna blir allt färre och därför aktivt valt att inte skjuta alla djur de tilldelats.

– Avskjutningen är nästan halverad jämfört med för tio år sedan … Andelen älgar som skjuts, av de som ses under älgjakten, minskar. Jägarna väljer därmed aktivt att inte skjuta, fortsätter Widemo.

Calle Franklin, ordförande för Jägareförbundet i Västerbotten, förklarar att det förvisso inte är slut på älgar i skogarna men att ”de är få och inte blir fler”.

– Vi jobbar ju mycket med viltförvaltning också i jaktlaget. Vi vill behålla en äldre älgstam så att det ska bli fler älgar, så att det finns fler älgar att skjuta som vi kan fylla frysboxen med, säger jägaren Edith Nilsson.

Av samtliga län uppskattar SLU att det bara är i Värmland och Blekinge älgstammen har ökat något – 3, respektive 8,7 procent.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!