För tre år sedan upptäcktes den första stenmården i Sverige – och nu tror experter att arten har etablerat sig i landet. Stenmården är ökänd för att årligen orsaka skador för miljardbelopp då den biter sönder elkablar i bilar.
Den första iakttagelsen av stenmård gjordes i närheten av skånska Bromölla för tre år sedan och efter detta har minst åtta ytterligare djur påträffats – samtliga ättlingar till en och samma hona och den invasiva arten tros nu ha etablerat sig även i Blekinge.
– Jag är övertygad, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för invasiva arter på Jägareförbundet till statskanalen SVT.
– Vår teori är att en dräktig hona tog sig hit i en lastbil från Europa och att chauffören stannade för en fikapaus i Bromölla och att hon då hoppade ut och födde sin kull här, förklarar han vidare.
Åhlén menar att djuret har som ”hobby” att gnaga sönder elkablar i bilar och att detta också orsakar skador i miljardklassen runt om i Europa.
– De gnager av kablar i bilar. Man måste bärga och reparera och bärga bilen. De vill in i hus och gnager isolering och gnager kabla i husen också, de orsakar bränder och ohygien, påpekar Åhlén.
Stenmården påminner utseendemässigt om den svenska skogsmården men har längre svans, längre smalare huvud och mindre och rundare öron. Den har också ett vitt fält på halsen, kortare ben och en ljusare nos än skogsmården.
Stenmården är cirka 45 cm lång plus en svang på cirka 25 centimeter. Honorna väger omkring 1,3 kilo och hanarna 1,7 kilo. Arten återfinns i stora delar av Europa och Asien.