Jägarammunition ifrågasätts efter nya larm

publicerad 9 september 2013

Det kan bli aktuellt för Sveriges jägarkår att byta ammunition under älgjakten. Anledningen är att det har påträffats höga blyhalter i älgköttet, någonting som kan påverka vårat IQ negativt.

Foto: Flickr/2Tales/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/2Tales/CC BY-SA 2.0

I förra veckan gick norska myndigheter ut med ett larm för älgkött. Enligt myndigheterna kunde man bli allvarlig sjuk och få lägre intelligens av att äta älgkött, rapporterar SVT Gävledala.

Bly i vartannat färspaket
Nu försöker Svenska Jägarförbundet att få jägarna att skära bort betydligt mer kött kring skottskadorna i älgarna än de gör i dag. Ett annat alternativ är att byta ammunition, från blykulor till kopparkulor.

– Våra undersökningar visar att många skär bort för lite. I hälften av färspaketen fanns det blyrester, säger Fredrik Widemo vid Svenska Jägarförbundet till SVT Gävledala.

Kopparkulorna är inte lika populära som det mer traditionella blykulorna som används av nästan alla svenska jägare. Men det kan det bli ändring på – om fler blir medvetna om riskerna med blyammunition i älgjakt.

Negativ inverkan på IQ:t
De höga blyhalterna i älgfärsen är ett betydligt vanligare problem än man tidigare trott, och det är allra farligast för barn under sju år. Norska myndigheter påstår att ett litet barn som får älgfärs för ofta kan få lägre intelligens, skriver SVT Gävledala.

En fördjupad blystudie väntas bli klar tills nästa år. Först då är det aktuellt med några nya rekommendationer för älgjakten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.