Européer väljer djurens välbefinnande framför “klimathänsyn”

publicerad 27 oktober 2023
- av Sofie Persson

Konsumenter i Tyskland, Danmark och Storbritannien värderar djurens välbefinnande högre än låga koldioxidutsläpp när det gäller priser för griskött, visar en ny studie vid Universitetet i Köpenhamn.

I Kina ligger livsmedelssäkerhet högst i kurs för att konsumenter ska acceptera att betala högre pris.

Genom ett frågeformulär fick deltagare från Danmark, Tyskland, Storbritannien och Kina svara på frågor gällande hållbarhetsfaktorer inom grisköttsindustrin. Sammanlagt deltog ungefär 1500 personer från varje land.

Deltagarna fick i uppgift att prioritera vilka faktorer som var viktigare än andra när det gällde grisindustrin, med andra ord vad man helst skulle betala mer för. Faktorerna man kunde välja mellan var djurens välbefinnande, så kallat “klimatavtryck” (koldioxidutsläpp), användning av antibiotika, livsmedelssäkerhet och skydd av regnskog.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Livestock Science, såg man att cirka 75 procent av deltagarna i Tyskland, Danmark och Kina generellt skulle betala mer för alla fem faktorerna. I Storbritannien låg siffran på 60 procent.

När deltagarna fick välja prioriterade man andra faktorer framför lägre koldioxidutsläpp. I Danmark, Kina och Storbritannien låg “klimatpåverkan” näst längst ner på listan, efter skydd av regnskog respektive livsmedelssäkerhet. I Tyskland låg koldioxidaspekten längst på prioritetslistan.

“Inte det konsumenter bryr sig om”

Med tanke på hur mycket klimatet har upptagit den offentliga debatten de senaste åren var vi förvånade över att minskningen av klimatavtrycket gavs en så relativt låg prioritet bland konsumenterna, säger Thomas Bøker Lund vid Universitet i Köpenhamn, i ett pressmeddelande.

I de västerländska länderna stod istället djurens välbefinnande högst på listan över faktorer man helst skulle betala mer för. I Kina var det livsmedelssäkerhet man helst betalade mer för. Forskarna sammanfattar fynden med att det heller inte skulle ändra på saken att märka kött som “klimatvänliga”.

–  Svaren visar tydligt att ett ensidigt fokus på klimatförbättringar i grisproduktionen inte är det som konsumenterna bryr sig mest om när de köper fläskkött. De ser det som viktigt att grisarna har haft ett bra liv, och att detta är viktigare än en klimatvänlig produktion, säger professor Peter Sandøe.

Forskaren: “Klimathänsyn” krockar med djurens väl

Vidare pekar forskarna på att minimering av koldioxidutsläpp också kan krocka direkt med att säkra välbefinnande för djuren.

Det är ett verkligt dilemma att maximering av klimatvänligheten kan kräva att djuren pressas på ett antal andra fronter. Till exempel att föda upp suggor som får fler och fler kultingar per kull eller att hålla djuren inomhus så att de binder mer direkta utsläpp än om de skulle gå ute. Eller att ge grisar finmalet foder, så att inget går till spillo, men som ger dem magsår, lyfter Sandøe som exempel.

Omvänt gäller att ju snällare man är mot djuren, desto större blir klimatpåverkan per kilo kött, sammanfattar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!