Den östliga gorillan akut hotad – pandans status förbättrad till sårbar

publicerad 7 september 2016
Gorillamamma och unge i nationalpark i Rwanda.

Den östliga gorillan som är världens största nu levande primat, listas numer som akut hotad, enligt en rapport som släpptes under söndagen på World Conservation Congress på Hawaii. Samtidigt har jättepandorna återhämtat sig och gått från att klassas som akut utrotningshotade till sårbara.

Det är illegal jakt som ligger bakom minskningen av antalet gorillor och på The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) så är man mycket upprörda över att en av människans närmaste släktingar närmar sig utrotning. Enligt organisationen så finns det omkring 5000 östliga gorillor kvar i det vilda, en minskning med 70 procent på bara 20 år.

Av samtliga människoapor; östlig gorilla, västlig gorilla, borneoorangutang, sumatraorangutang, chimpans och bonobo så är det bara de sista två som idag inte räknas som akut utrotningshotade, men även chimpansen och bonobon är sårbara, enligt Bloomberg.

Att bevara den östliga gorillan är inte helt enkelt, då majoriteten lever i Kongo och där arbete för att säkra artens överlevnad försvåras av politisk instabilitet och kaos. Organisationer som arbetar med gorillans bevarande hoppas nu att fler aktörer väljer att lyfta fram det akuta hot som den östliga gorillan står inför och på så sätt skapa såväl medvetenhet bland allmänheten och sätta press på myndigheter och få till fler och bättre skyddsåtgärder.

Allt är dock inte mörker, vissa djur har nämligen återhämtat sig kraftigt de senaste åren, ett av dessa är jättepandan som blivit något av en symbol för hotade arter. Från att ha varit akut hotad klassas jättepandan nu enbart som sårbar och det finns goda förhoppningar på att antalet pandor kan komma att öka stabilt ytterligare de kommande åren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!