Arktis is kan fortsätta smälta

publicerad 10 april 2014

Den största orsaken till de stigande havsnivåerna är en smältande glaciär på västra Antarktis.

Geologer från flera olika länder har studerat Pine Island-glaciären och kommit fram till att dagens avsmältning, som pågått i 20 år, går att jämföra med en avsmältning som inträffade för 8 000 år sedan. Om det går på samma sätt nu som det gjorde då, innebär det att avsmältningen kan fortsätta i ytterligare tiotals år.

– Geologiska data har visat oss en tydligare bild av Pine Island-glaciären än vi någonsin har sett tidigare. Att den även tidigare har tunnats ut så snabbt visar hur känslig den är för klimat-förändringar; små förändringar kan ge dramatiska och långvariga effekter. Baserat på vad vi vet kan vi förvänta oss att avsmältningen fortsätter under en längre tid, speciellt om den havsbaserade avsmältningen av shelf-isen utanför Pine Island fortsätter, säger Joanne Johnson vid British Antarctic Survey.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.