En grottmålning i Indonesien är världens äldsta kända bevis på historieberättande i konsten, enligt australienska och indonesiska forskare. Målningen dateras till minst 51 200 år tillbaka i tiden och är därmed den äldsta grottmålningen som någonsin hittats.
Grottmålningen påträffades på ön Sulawesi, där det finns hundratals grottor som håller några av de äldsta målningar som hittats. Bland annat har man här också upptäckt den den tidigare rekordhållaren, som man tror skapades för 45 500 år sedan – en målning av en vild gris.
Just denna målning tog man prover på redan 2017, men nu har man använt en ny dateringsteknik som visar att den är betydligt äldre än den tidigare rekordhållaren.
– Avbildningar av människofigurer är redan extremt sällsynta, säger professor Renaud Joannes-Boyau vid Southern Cross University i Lismore, Australien, enligt NBC News. Men 51.200 år gammalt historieberättande är ännu mer otroligt.
Vad den här grottmålningen föreställer är inte helt klart, men det liknar tre små hybrider mellan människa och fågel som omger en stor vildsvin, ”som de förmodligen jagade”, säger Joannes-Boyau.
”Bättre rumslig noggrannhet”
Berättandet i avbildningarna är det som fängslat forskare och man menar att fynden visar ett djupare ursprung i den moderna människans bildskapande historia än man tidigare insett, samt även hur man representerade sammansatta scener.
– Det är något nytt, något mycket viktigt, något som hände mycket äldre än vi trodde, säger Joannes-Boyau.
Ett sätt som används för att datera grottmålningarnas ålder är att ta prover av lagren kalcit som bildas på grottväggarna. Det sker när vatten rinner över väggarna och det skapas ett lager som byggs på med åren. Tidigare dateringstekniker har dock haft det svårt att tyda medelåldern för alla lagren eftersom de vanligen blir ojämna och kan likna popcorn, enligt Joannes-Boyau. Däremot har den nya tekniken gjort det enklare att datera med kalcit-lager.
”Denna metod ger bättre rumslig noggrannhet, vilket resulterar i äldre minimiåldrar för tidigare daterad konst”, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften Nature.