Lunds universitet kommer att hålla en konstkonferens där man tar upp frågan om varför det bara finns statyer av män på hästryggar. På konferensen kommer även City Horses, en dansföreställning där kvinnor galopperar genom Stockholm för att lyfta problematiken, att tas upp.
Den 23:e maj kommer Lunds universitet att anordna en konferens om offentlig konst där man ställer frågan: ”Varför finns det bara statyer av män till häst?”
I pressmeddelandet pekar man på att män ständigt syns och porträtteras kungligt i den offentliga konsten, ofta på en hästrygg. Däremot ser man inte direkt några kvinnor på hästryggar när det gäller statyer från förr.
– Offentlig konst förväntas främja demokratin och skapa nya arenor för möten. Men vid beställningskonst är relationen mellan konstnärens frihet och det politiska eller ekonomiska beslut som ligger till grund, inte alltid helt tydlig, säger Fredrik Andersson, professor vid Ekonomihögskolan och en av initiativtagarna till konferensen.
På konferensen kommer bland annat Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, att hålla föredrag om gränserna för yttrandefrihet. Sedan medverkar även konstnärsduon Anna Källblad, koreograf, och Helena Byström, konstnär, som skapat City Horses.
City Horses startades 2017 som en form av dansföreställning där 20 kvinnliga dansare ”galopperar” och beter sig som hästar genom Stockholm. Tanken är att hylla alla kvinnors styrka och ge närvaro åt den kvinnliga kroppen i kontrast till alla statyer av män som finns i staden, både på häst och utan häst.
– Vi tycker att det behövs ett alternativ till den offentliga konsten som finns i de centrala städerna med ryttarstatyer och kungar, och män ”in action”, sade Byström till TV4 vid den första föreställningen. Så då gör vi det här med tjejer som springer fram i staden och tar plats.
Konferensen kommer att avslutas med just en föreställning från City Horses.