Två tredjedelar svenskar tittar fortfarande på Kalle Anka, 60 procent lägger klappar under granen och julklappsspelet har alltmer blivit en populär tradition.
I en undersökning av PresentBolaget svarar 95 procent att de firar jul. Samtidigt ser 72 procent fram emot att fira, medan 12 procent fruktar högtiden. För att förbereda sig pyntar 62 procent med adventsljusstakar och 31 procent besöker julmarknader. Nära en fjärdedel följer en julkalender på tv.
– Julfirandet är en stark svensk tradition, vilket våra siffror tydligt visar. Under december är det många som pyntar, går på julmarknader och förbereder inför julen, säger traditionsexperten Mattias Axelsson i ett pressmeddelande.
Kalle Anka och julskinka
Omkring 45 procent av de svarande uppger att religion spelar en viss roll i deras julfirande, men endast tio procent går i kyrkan och nio procent sjunger psalmer. Kalle Anka förblir populär, där 64 procent av svenskarna håller traditionen vid liv. Dessutom brukar 60 procent lägga klappar under granen.
Över hälften av svenskarna äter julbord med familj och vänner. Julskinka och köttbullar är de viktigaste rätterna på julbordet, följt av prinskorv och Janssons frestelse.
När det gäller julklappar planerar 44 procent att handla dem på nätet, medan 23 procent föredrar lokala butiker. Dessutom planerar 28 procent att köpa en julklapp till sitt husdjur.
Julklappsspelet
Ungefär en fjärdedel av de tillfrågade deltar i nyare traditioner som julklappsspelet. En liten andel har även anammat traditionen att bära en så kallad ful jultröja, vilket är aningen fler än de som dansar runt granen.
– Julklappsspelet går ut på att alla deltagare köper ett paket för en viss summa och sedan slår man tärning om paketen, vilket gör att någon kan få väldigt många och någon kan bli helt utan paket. Julklappsspelet introducerades i Sverige för mindre än tjugo år sedan, i början av 00-talet. Men det är först de senaste dryga femton åren som man kan säga att det slagit igenom brett, säger Axelsson.
1830 svenska medborgare deltog i undersökningen.