Den brittiske George Orwells roman 1984 blev film 1956 och sedan en gång till i 1984. Filmen går ut på att Västvärlden år 1984 har landat i det ultimata kontrollsamhället där medborgarna är slavar till myndigheterna.
Det är inte så vansinnigt som det först låter med mikrochipping. Three Square Market Company är ett företag som designar mjukvara till uppehållsrum för företagsanställda. Företaget har annonserat att de kommer att bli först med att mikrochippa sina anställda.
Företaget säger att man inte behöver vara orolig eftersom företaget inte kommer att installera GPS-spårning på dessa mikrochips. Och det är ju klart att de inte kommer att göra det, för det är sannolikt omöjligt att skala ned hela konceptet med GPS-systemet till dem dimensionerna med dagens teknologi.
Företagets mikrochipping av anställda kommer att bli frivilligt. Det är ett försöksprojekt som många kommer att hålla ögonen på med intresse.
RFID-chippet (RFID = Radio-Frequency Identification), som kostar företaget runt 200 dollar chippet, kommer att tillåta arbetare att äntra byggnaden, köpa varor elektroniskt i lunchrummet, logga in på sina datorer och använda kopiatorn. Men där stannar inte möjligheterna med chipimplantat.
Vid någon tidpunkt, menar Dawn Luger på The Daily Sheeple, så kommer vägran att låta chipimplantera sig att leda till att du inte kan sälja eller köpa någonting. Det innebär också att vem som än kontrollerar chippet vid valfri tidpunkt kan välja att släcka ned chippet, avlägsna alla dina besparingar och alla uppgifter om din existens.
En politiker från Sannfinländarnas parti i Finland föreslog implantering med satellitspårningschips på socialbidragstagare efter nyheten om att några bidragstagare fortsatte att ta emot bidrag efter att ha lämnat landet för att slåss för IS-kalifatet.
Kritiker menar att detta är förberedelser på ett totalitärt samhälle där staten helt kan kontrollera medborgarna. Andra risker kan vara att det utnyttjas av terrorister. Antagligen skulle IS-krigaren peta ut chippet från en medborgare och låta valfri frände i värdlandet gå omkring med det i fickan.
Roger M. Klang/Morgonbladet – ursprungsartikel